måndag 17 september 2012

Crème Ninon - som aldrig förr

Det var åratal sedan jag senast åt grön ärtsoppa, föga likt den gudomliga Crème Ninon min man lagade till förrätt i kördags. Vi hade våra goda vänner P och K på besök, och vi ville laga en riktig festmåltid som skulle gå att förbereda, så att vi inte behövde tillbringa för mycket tid i köket.

Till förrätt blev det alltså soppa, och då en Crème Ninon lagad efter alla konstens regler; så vitt vi känner till dem. När jag lagat den har jag varit bekväm, och bara mixat ärtorna tills soppan blivit slät. Nu gjorde min man sig det extra besväret att passera soppan genom en finmaskig sil, och tor mig, det är verkligen värt besväret. I själva verket är det inte ens särskilt besvärligt.
Att försiktigt vända ned lättvispad grädde precis innan serveringen, för att därefter låta gästerna själva hälla i en skvätt champagne, det ger en särskilt festlig touch till soppan.
Oststången ni ser på bilden har jag tidigare propagerat för i Smaskens Facebookgrupp. De kommer från Liedl, har en mycket tilltalande inehållsförteckning, och är både billiga och läckra. De innehåller faktiskt smör, till skillnad från den så kallade smördeg som saluförs i Sverige.

Min mans Crème Ninon (6 portioner)
Soppan föll inte bara oss vuxna i smaken, utan även tre fjärdedelar av barnaskaran. Jag beräknar att den räcker till sex vuxenportioner.

2 msk smör
1 stor charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 l hemkokt kycklingbuljong (eller 1,5 l vatten och 2 st fond du chef kyckling)
1 kg frysta ärtor
1,5 dl visppgrädde
flingsalt
några centiliter champagne
(ärtskott till garnering, och ostsänger till serveringen)

1. Smält smöret i en rymlig kastrull.
2. Sänk temperaturen, och häll ned charlottenlök- och vitlökshack. Fräs dem under omrörning, så att de mjuknar utan att de tar färg.
3. Tillsätt vinet, och låt det reducera under omrörning tills knappt hälften återstår.
4. Häll i kycklingbuljongen, och koka upp.
5. Lägg i ärtorna, och koka dem mjuka.
6. Mixa soppan så slät som möjligt, och passera den därefter genom en finmaskig sil.
7. Vispa grädden lätt.
8. Servering: värm soppan tills första bubblan. Rör försiktigt ned den lättvispade grädden i soppan. Smaka av med flingsalt.
Häll upp i skålar, och dekorera med ärtskott Låt gästerna hälla i en skvätt champagn i soppan vid vid bordet
Servera gärna soppan med oststänger.

5 kommentarer:

  1. Så fantastiskt gott! Jag har aldrig gjort riktig crème ninon med champagne och vispgrädde, utan bara vardagsvarianten. Måste dock testa, likaså att passera soppan.

    SvaraRadera
  2. Åh, det var många år sen jag gjorde en Crème Ninon, men nu måste jag ju göra den igen på riktigt och passera den!

    SvaraRadera
  3. Så fantastiskt gott och säkert kort! Finns en anledning till att vissa rätter blit klassiker. Min dotter kommer älska det! Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  4. Matarkivet: Rekomenderar verkligen att göra det "lilla extra", det blir fanatstiskt gott!

    Sara Holm: Tack, det var det!

    Pelle: Ja, det är verkligen något helt annat att passera den.

    Sara: Det är verkligen gott, och vi hade närapå glömt bort denna klassiker.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...