söndag 2 september 2012

Smaskens rekommenderar: "Bjud hem"

Pyttes blogg upptäckte jag strax efter nyår 2009. Obegripligt längesedan; det känns märkvärdigt avlägset. Redan då drabbades jag av den fantastiska blandning av stillsamt avund och ohöljd beundran som för mig signalerar att jag stött på en sann överman. Eller snarare - överkvinna. I vilket fall är Pytte vansinnigt duktig på att laga grym mat, och att göra det utan en massa krångel. (Själv krånglar jag alldeles för ofta till det. Sådan är jag. Och dessvärre är krångel ingen garanti för att resultatet visar sig värt ansträngningarna.)

Som om det inte vore nog med en fantastisk blogg, och en karriär som matskribent och receptmakare, så har Pytte i dagarna dessutom kommit ut med en kokbok.

Nu tänker kanske någon av er som läser här "ja, ja - ännu en kokbok i kokboksfloden". Tvärtom! Bjud hem är en bok som sticker ut i mängden. Den är uppbygd på temat att bjuda hem olika typer av gäster, alltifrån paret ni vill bräcka, till mamma, barnfamiljen eller bästa polaren. Med gästen eller gästerna som tema, bygger Pytte upp menyer som känns både klassiska och nyskapande.

Bilderna är lika läckra som recepten är lättillgängliga. Det här är helt enkelt en kokbok med recept som jag känner att jag faktiskt kommer laga - och det tillhör verkligen inte vanligheten. Bokens undertitel lyder "för glada, lata och sociala". Jag tycker det sammanfattar innehållet alldeles strålande bra.

Jag har efter lite mjuk påstötning äntligen lyckats med konststycket att få tillgång till recensionsexemplar av diverse kokböcker. Detta är en sådan. Låt nu inte detta förleda er att tro att mitt positiva omdöme skulle ha något att göra med att boken kom med posten och att jag gillar Pytte. Nej, så enkelt är det inte. Eller, rättare sagt - så dumma tror jag inte att ni läsare är.

Precis som tidigare kompromissar jag inte. Jag gillar det jag gillar, men jag skriver heller inte negativa omdömen i onödan. Därför kommer jag endast att skriva om sådana kokböcker jag verkligen uppskattar. Ja, det vill säga, om jag inte snubblar över något rent förskräckligt motbjudande eller pinsamt överreklamerat, som jag instinktivt känner att jag vill varna er för. Det kan ni lita på, att det gör jag i så fall; med största nöje.

5 kommentarer:

 1. Annika, jag är mållös. Tack snälla, fina du för helt fantastiska ord!

  SvaraRadera
 2. Pytte: Ingen orsak! Välförtjänt beröm, och jag hoppas boken säljer som smör!

  SvaraRadera
 3. Överkvinna; precis så känner jag för både dig och Pytte!

  Vad kul att du lyckats få tag i recensionsex och jag ser verkligen framemot att läsa Bjud Hem jag med.

  SvaraRadera
 4. Snygg bok, grattis Pytte! (och tack Annika för tipset)

  SvaraRadera
 5. Tack snälla Matarkivet och Amanda!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...