onsdag 12 september 2012

Långlagad chili på märgpipa, med porter och choklad

På samma gång som jag är vansinnigt förtjust i vår CrockPot, är jag en smula rädd för att fastna i en rutin. Det håller inte att slentrianmässigt slänga ingredienser i grytan, och riskera hamnar i en sits där jag bedriver långkok in absurdum. Jag har hittills inte valt bort at publicera något av det jag långlagat, men den dagen kommer kanske? Just vid detta tillfälle slapp jag överväga detta alternativ, då höstens första långlagade gryta till och med blev bättre än förväntad.

Trots att jag hela sommaren fantiserat om att långlaga och sedan grilla short ribs, har vår CrockPot bokstavligt talat stått och samlat damm i flera månader. Nu kommer säsongen för grytor; hand i hand med att våra vardagarna mer eller mindre står och faller på god framförhållning och middagsförberedelser.

Jag fick tag på en fin bit märgpipa i den annars så trista köttdisken på lokala ICA. Öl är en vanlig ingrediens i chili, men jag hade aldrig tidigare lagat chili med porter. Så snart tanken slagit mig kändes det givet att denna dryck borde kunna höja en chili till nya nivåer. Det är stora ord, men jag vågar hävda att detta är en av de bästa chilis jag smakat.

Pröva gärna Wisby Oaked Porter, om du har möjlighet, annars finns klassikern Carnegie Porter att få tag på i stort sett i alla mataffärer.

Att servera guacamole till chilin var nytt för oss. I fortsättningen vill jag aldrig vara utan detta tillbehör. Våra farhågor att chilin skulle vara för stark för barnen kom på skam. Äldsta dottern beklagade sig en smula, men det var inget som inte gick att lösa med en extra klick gräddfil. Övriga barn smorde kråset, berömde smaken och bad om påfyllning. Jag sög girigt i mig deras beröm. Pröva själva; jag tror knappast ni blir missnöjda.

Långlagad chili på märgpipa, med porter och choklad
drygt 1 kilo märpipa
olivolja
1 stor gul lök, finhackad
2 röda paprikor, finhackade
4 stor vitlöksklyftor, rivna
2 röda chilifrukter, finstrimlade (med kärnor)
1 burk plommontomater
3 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
2 dl porter
1 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kanel

1 tsk Chef Prudhommes chipotle
2 tsk sött, rökt paprikapulver
flingsalt, svartpeppar
3 tsk rörsocker strö
2 burkar kidneybönor
25 gram 70% mörk choklad

1. Häll generöst med olivolja i botten av grytan.
2. Blanda gul lök, paprika, vitlök, chili och övriga kryddor i boten av grytan.
3. Häll över tomatkonserv och porter, och blanda ned tomatpuré.
4. Strö över rörsockret.
5. Krydda märgpipan med salt och svartpeppar, och tryck ned den i grytan.
6. Sätt CrockPoten på lägsta effekt, 8 timmars tillagningstid.
7. Plocka varsamt upp det möra köttet ur grytan.
8. Ställ grytan på spisen, och låt såsen börja reducera. Tillsätt choklad och kidneybönor.
9. Putsa bort fett, ben och hinnor. Riv isär det möra köttet i småbitar, och blanda ned det i såsen i grytan.
10. Låt chilin puttra ihop 10-15 minuter, medan du kokar ris, blandar till en guacamole och dukar bordet.

5 kommentarer:

 1. Låter jättegott. Kan du lägga till en ungefärlig tid och temperatur för vanlig ugn också?
  /En annan Annica

  SvaraRadera
 2. Det låter väldigt gott, jag har aldrig "vågat" laga till kött med choklad tidigare, men jag kanske kommer ge det ett försök nu :). Apropå att slänga ihop grytor på rutin, så passar ju förstås CrockPot (eller Slow-Cooker, som min långkoksgryta heter) perfekt till soppor också.
  Tack för receptet! Hälsningar, Anna

  SvaraRadera
 3. MUMS!!! Låter helt ljuvligt. Och guace till chili, varför har jag inte tänkt på det?!

  SvaraRadera
 4. Du har nog rätt i att choklad kan göra susen. Det ska jag testa nästa gång. Bortsett från chokladen så liknar mitt favoritrecept på chili ditt väldigt mycket. http://barariktigmat.se/2012/september/min-amerikanska-chili.html

  SvaraRadera
 5. Annica: Tack! I en vanlig ugn (och då reserverar jag mig för att ugnar kan vara nyckfulla) skulle jag säga 80-85 grader i 8 timmar.

  Anna: Varsågod! Självklart ska du pröva detta. Inte minst som du har en slowcooker!

  Matarkivet: Ja, det känns så självklart när vi väl prövat ;)

  Anders: Ja, faktum är att bara en liten mängd choklad ger en stor smak- och doftskillnad!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...