tisdag 23 november 2010

Obegripligt obloggad aptitretare


Kan det vara sant? Kan det verkligen vara så att jag aldrig tidigare skrivit om denna lilla aptitretare, denna enklaste bland enkla förrätter, dessa små läckra krustader? Ja, alla tecken tyder på det.

Det här är en riktig gammal klassiker hos oss, som jag tror att alla vi känner blivit bjudna på minst en gång. Vi kan ibland tycka att vi tar till den som en tråkig nödlösning, men när de små varma, doftande godsakerna garnerats med honung och pinjenötter, och när bubblet är upphällt i glasen, då är det ingen som klagar; tvärtom. Det smakar så gott, det är så enkelt, och enda smolket i bägare är det härdade vegetabiliska fettet i krustaderna. Men, vad sjutton - jag ror vi överlever det.
Just i lördags, när vi bjöd på detta, var både varmrätten och efterrätten delvis oprövade kort. Då är det särskilt bekvämt att kunna slita fram en beprövad aptitretare, eller kanske lätt förrätt, som ett ess ur rockärmen.

Rosta pinjenkärnor på låg värme i en torr stekpanna, tills de fått gyllenbrun färg runtom. Skär små bitar av chèvre, och placera dem i krustader. Tillaga i ugn på 200 grader i 2-3 minuter. Ringla över en smakrik, flytande honung, och styrö de rostade pinjenkärnorna över.

Jag hade nästan lite för trevligt sällskap när krustaderna skulle värmas, och missade att sätta en timer; därav resultatet på bilderna. Krustaderna blev så att säga well done, men det smakade trots detta hur gott som helst, och om ni följer mina tillagningsangivelser bättre än vad jag själv gjorde, så kommer det att resultera i att ni kan stoltsera med krustader som är betydligt snyggare än mina. Alltid något att glädjas åt.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688)
var vad vi valde att dricka till dessa små krustader.
Så gott; så prisvärt.

12 kommentarer:

 1. ett annat tips är gorgonzola o hjortronsylt - supergott till tex kötträtt

  SvaraRadera
 2. Låt det vara helg snart igen! Ser grymt skönt ut.

  SvaraRadera
 3. Sa enkelt og lettvint og helt sikkert smakfult! Takk for tipset. Godt a ha i bakhodet na som vi naermer oss selskapssesongen!

  SvaraRadera
 4. Detta blir helt perfekt att fylla nagra overblivna krustader med. Tror vi lyxar till det pa en vardag bara for att vi kan. Tack for tipset! :)

  SvaraRadera
 5. Enkelt är oftast godast. Och bubblet är en höjdare, så mycket bubbel för så få pengar.

  SvaraRadera
 6. Åh vad gott det låter! Mina favoritingredienser helt klart. En annan god variant är sherrygelé och blåmögelost!

  Jag har helt nyligen hittat till din blogg och här blir jag kvar! :D

  SvaraRadera
 7. Krustader, dessa gamla trotjänare ;) Har ett horribelt krustadminnde från min debut som servitris vid en stor bankett. Svetten lackade i pannan och silverfatet vägde ett ton. Min vänsterarm skakade under tyngden och med den högra handen skulle jag lägga upp små opålitliga ärtfyllda krustader med ett snyggt gaffel/sked-grepp. Behöver jag säga att fyllningen gjort dem sladdriga i botten? Jag skyfflade krustader för allt vad jag var värd, men efteråt kan jag bara konstatera att jag nog har en avog inställning till de stackars skalen. Men det där såg gott ut och på ett fat kan ju folk ta sina egna!

  SvaraRadera
 8. Jamen så perfekt! Dom här ska jag såklart göra till min lilla bjudning på lördag! Då blir det en varm och en kall... för jag ska göra pesto-mozzarella-fyllda parmarullar oxå :)
  Tack för ytterligare en grejt idé!

  SvaraRadera
 9. Dom ser verkligen goda ut! Ska provas snart!

  SvaraRadera
 10. Marrimoster: Tack, det ska jag komma ihåg!

  Silver: Så här års känns det lite som helt sju dagar i veckan...i varje fall om man lever så som jag gör ;-). "Döva vinterångesten", är mitt motto.

  Mette: Verkligen något att falla tillbaka på. Gott , enkelt och snabbt!

  Matarkivet: Det är rätt, lyxa på! Vadagslyxen är den bästa lyxen.

  Håkan och Anki: Det känns som ett fynd, varje gång. Mer sånt ;-) !

  Anna E: Det lät verkligen gott! Och - välkommen hit!

  Anna B: Fantastisk anekdot! Och det är sant, krustader kan vara förfärliga, rent av hemska, om de är blöta och läbbiga. Så är inte dessa...och självplock är ju oftast att föredra!

  evacecilia: Tänk att jag kunde vara till nytta igen ;-) ! Har inte stött på någon som ogillar dessa.

  Annika: Klart du måste! Enklare än enklast, och så gott.

  SvaraRadera
 11. Ny chans att vinna hos Den Rockande Kocken, missa inte den pågående tävlingen... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=266

  SvaraRadera
 12. Hej! Hittade precis detta recept och ska prova dem redan i helgen :) De såg ju enormt goda ut! Men, har du något bra exempel på den "smakrika, flytande honungen" då jag inte alls är någon honungsexpert :)Tacksam för svar på min blogg www.coolafia.se

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...