Vet ni vad - det kan mycket väl vara så att jag i kväll skapade en framtida familjeklassiker; en lika kär vän som vår pissaladière.
Kalljäst pizzadeg (till tio, lite mindre pizzor)
25 gram jäst
7 dl vatten
3 tsk salt
1 tsk råsocker
4 msk olivolja
drygt ett kilo vetemjöl (pröva dig fram)Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, socker och olivolja. Häll i mjölet, och kör den fasta degen några minuter i matveredare. Täck därefter över den, ställ den i kylskåpet och gå till jobbet. Tomatsås - den gamla vanliga
olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna
2 burkar Mutti krossade tomater
salt , svartpeppar, råsocker efter smakHetta upp olivoljan i en kastrull. Blanda ned vitlöken, rör om några sekunder i den heta oljan, och tillsätt sedan tomatkonserverna. Krydda med salt, svartpeppar och en gnutta råsocker, och låt därefter tomatsåsen koka ihop under en knapp halvtimma, medan du förbereder färsen och börjar kavla ut pizzabottnar.
Vid det här laget kan det vara läge att sätta på ugnen - 225 grader om du har en vanlig ugn; 200 grader i varmluftsugn Den kryddiga nötfärsen
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finrivna
olivolja
1 tsk starkt paprikapulver
2 tsk sött paprikapulver
1 msk torkad mynta
1 msk nystött spiskummin
600 gram nötfärsHetta upp ett par matskedar olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs löken, vitlöken och kryddorna på låg värme under några minuter. Tillsätt nötfärsen, och finfördela den med en gaffel medan den bryns i stekpannan. Krydda med salt och svartpeppar. Färsen behöver inte bli helt genomstekt, den ska trots allt in i ugnen.Kavla ut två pizzabottnar åt gången; för över dem till bakplåtsklädd plåt. Bred ett par matskedar tomatsås på varje pizzabotten, och toppa med några matskedar av den brynta färsen.
Grädda i tio-tolv minuter, eller tills kanterna på pizzan fått färg och färsen är helt genomstekt.
Toppa gärna med smulad fetaost och finhackad bladpersilja. Eller, doppa bitar av pizzan i turkisk yoghurt.
Roligt, jag blev också vrålsugen på pizza efter Jens reportage :)
SvaraRaderaInspirerad (och hungrig)!
SvaraRaderaGillar idén! Bokmärkt!
SvaraRaderaPizza får det bli i helgen! Din ser riktigt fin ut, och toppingen låter inte sämre den heller. Kanske lite kronärtskockor skulle passat på också?
SvaraRaderaAnna B: Ovanligt lyckad artikel ;-) !
SvaraRaderaSilver: Tackar!
Elin: Ett gott betyg!
Maria: Tack ska du ha. Kronärtskocka, ja varför inte?
Pizza, vad gott!
SvaraRaderaDu är en otroligt stor inspiratör för mig, här är ett litet tecken på min uppskattning:
http://evacecilia.wordpress.com/2010/11/19/jag-tror-jag-danar-lite-grann/
Pizza det var riktigt längesedan nu, kan bero på att ungdomarna flaxat ut.Kanske ska locka hem dom med pizza till helgen! Det var kul med bloggträff och jag funderar på Göteborg om det blir repris där.
SvaraRaderaha det fint/Karin
Karin W: Det var verkligen kul med bloggträff! Jag hoppas att det blir av i Göteborg i februari. Jag kommer i vilket fall, så som det ser ut nu, att åka dit. Då skulle det vara särskilt trevligt att mingla mer tillsammans, och t ex gå ut och äta på kvällen. Hoppas vi ses då!
SvaraRaderaRiktigt fin artikel!
SvaraRaderaFina bilder oxå!
Pizzan såg så god ut!
Kryddiga Johan
Evacecilia: Upptäckte att jag genast stack till din blogg och inte skrev något här - så, tack, än en gång!
SvaraRaderaKryddan: Tack ska du ha! Pröva, vet jag... :-)