söndag 7 november 2010

Fairtrade banana cookies


Detta är inte första gången jag försöker baka dessa cookies. Första gången gick det till så som berättelsen här nedan beskriver. Tilläggas ska att jag efter min katastrofala kakbakskväll fick veta att datumet för sista tävlingsdagen flyttats fram, eftersom det som från början var Anna Billings blogg-tävling med all rätt transformerades till en Taffel-tävling. Med andra ord var mina ansträngningar utförda helt i onödan. Jag kunde ju helt sonika har väntat till sista dagen, i stället, vilket jag (givetvis) gjorde - det vill säga, tills idag.
Idag gick det bra.

"Kvällen var lite skakig, skulle man kunna säga. Jag packade för fullt inför en Göteborgsresa med de äldsta barnen, min man var bortrest över natten, och jag hade arbetat sent samt avslutat dagen med ett utvecklingssamtal. Inte de bästa förutsättningarna, inte alls. Ändå lyckades jag få till riktigt grymma banana cookies.

Banan och choklad var den första idé som dök upp i mitt huvud när jag började tänka på vad jag skulle ställa mig och baka. Lite trist, kan tyckas, och med stor sannolikhet en mycket vanlig smakkombination, eftersom just bananer och choklad är så välkända Fairtrade-produkter.

Som tur var googlade jag, och fann ett enda recept på banana cookies. Det verkade utmärkt, men jag var alldeles för trött för att orka ställa mig och omvandla mått, så jag höftade, och hoppades på det bästa. Det skulle jag verkligen inte ha gjort. Det gick inte bra. Inte alls bra. Riktigt förbaskat illa, ärligt talat."

Skam den som ger sig. Idag följde jag receptet, och då gick det bättre. Tänk att till och med en icke-tävlingsmänniska så som jag kan lockas att delta i en tävling, bara syftet är tillräckligt gott.

Fast, hur gångbart är det att delta i en tävling med ett lånat recept? Det fungerar såklart inte. Jag får helt enkelt delta utom tävlan, med syftet att förmedla ett riktigt bra, lånat kakrecept, och för att framhålla betydelsen av att konsumera Fairtrade-produkter.

De ingredienser som var Fairtrade i dessa kakor var, förutom bananerna, råsocker och rörsocker flor. Om jag hade haft Fairtrade-vaniljsocker hemma (vilket jag vanligtvis brukar), så hade jag använt mig av det. Nu fick det i stället bli ekologiskt vaniljpulver. Jag vet att det lär ska finnas Fairtrade-nötter, men några sådana hade jag tyvärr inte lyckats införskaffa.

En viss panik infann sig när jag insåg att de tre mogna bananerna i fruktskålen inte alls motsvarde en cup mosade bananer. Som tur var hade jag vid något tillfälle slängt in ett gäng övermogna bananer i frysen, vilket blev min räddning. Jag försökte trots allt följa receptet. Sedan många år har jag en sats med olika cup-mått i en kökslåda, och även om de inte så ofta kommer till användning så finns det tillfällen, så som detta, då de är väldigt bra att ha.

Varför jag den där stressade kvällen för en och en halv vecka sedan ens gav mig på att försöka höfta till ett recept, när detta redan fanns, det övergår mitt förstånd. Man ska väl inte krångla till det för sig i onödan?

Banana cookies - ett lånat recept
1/2 cup of unsalted butter, room temperature
1 cup of sugar0,5 cup råsocker + 0,5 cup rörocker flor
1 egg, room temperature
1 cup of mashed bananas (about 2 ½ large bananas) motsvarar ungefär 4 normalstora Faitrade-bananer
1 teaspoon of baking soda
2 cups of flour
pinch of salt
1/2 1 teaspoon of ground cinnamon
1/2 teaspoon of ground mace or nutmeg
1/2 teaspoon of ground cloves1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 cup of pecans (walnuts and chocolate chips are fine alternatives)

Method
1 Preheat the oven to 350°F (175 grader). Cream the butter and sugar together until light and fluffy. Add the egg and continue to beat until the mixture is light and fluffy.
2 In a bowl, mix the mashed bananas and baking soda. Let sit for 2 minutes. The baking soda will react with the acid in the bananas which in turn will give the cookies their lift and rise.
3 Mix the banana mixture into the butter mixture. Mix together the flour, salt, and spices and sift into the butter and banana mixture and mix until just combined.
4 Fold into the batter the pecans or chocolate chips if using. Drop in dollops onto parchment paper-lined baking sheet. Bake for 11-13 minutes or until nicely golden brown. Let cool on wire racks.
Makes about 30 cookies.

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott och inspirerar mig till något annat i köket. Jag har också en sådan där måttsats i en låda som jag använder en gång om året.. =)Håller tummarna för dig om du nu fick vara med i tävlingen.

    SvaraRadera
  2. Kinna: De där måttsatserna är inte så dumma att ha! Vi får se hur det blir med tävlandet - lite länkkärlek till Fairtrade och Anna B blev det i alla fall; vacker så ;-)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...