söndag 7 november 2010

Min andra födelsedagspaté (ett inlägg som skulle ha publicerats i maj)

Så konstigt det kan bli. Plötsligt, när jag botaniserar bland mina idéer i form av icke publicerade blogginlägg, stöter jag på detta. En bild, och ett fullständigt dokumenterat recept; förutom på en punkt, nämligen tillagningstiden, men den kan jag ganska lätt gissa mig till. Jag vet hur jag brukar göra, när jag lagar paté.
Jag minns tydligt att detta var en riktigt fin paté, till och med en praktpaté. Det kan alla de som hjälpte till att äta upp den intyga.

Något som känns konstigt, det är att se en bild som tagits i dagsljus. Det är något som förekommer ganska sällan under vinterhalvåret. Inte ens på helgerna lyckas jag få till det; när maten väl är tillagad, har solen oftast hunnit gå ned. (Enda undantaget är frukostmat.) Just denna bild går knappast till historien. Jag dokumenterade buffén i fråga ganska dåligt. Detta är en detalj ur en större bild, men det visade åtminstone hur det hela såg ut.

Jag rannsakar mitt minne, och tittar på ingredienslistan, för att försöka komma på vad som möjligtvis kan utmärka just denna paté. Var det något särskilt jag tänkte eller ville när jag lagade den? Nej, jag tror inte det. Jag ville helt enkelt äta paté. Sherry och trattkantareller är inte särskilt ovanliga eller exotiska smaksättare.
Det enda som sticker ut i receptet, i jämförelse med tidigare patérecept jag publicerat, det är ingrediensen potatismjöl. Det bidrog till konsistensen, och till att det nästan inte alls läckte ut någon vätska under tillagningen. Kanske bidrog detta med en saftighet, vilket kan förklara att det smakade så ovanligt bra? Inte vet jag. Därför måste jag nog helt enkelt lagar den igen; mycket snart.

Min andra födelsedagspaté
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 ägg
0,5 dl crème fraische
0,5dl halvtorr sherry
0,5 dl torkade trattkantareller, blötlagda
2 msk potatismjöl
450 gram kycklinglever, putsad
500 gram fläskfärs
svartpeppar
2 tsk salt
smör till patéformen

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa schalottenlökarna, vitlöken och den blötlagda svampen. Tillsätt crème fraische, sherry, potatismjöl och putsad kycklinglever. Krydda färsen med salt och svartpeppar efter smak, och mixa slutligen ned den i blandningen.

Smörj en patéform eller en annan avlång form, exempelvis en brödform. Häll patésmeten i formen, och släta ut den. Grädda i uppemot en timma, i nedre delen av ugnen. Låt patén svalna i formen, och sedan bli helt kall i kylskåpet, innan du tar ut den ur formen. Det brukar vara lättast så, enligt min erfarenhet. Det säger sig väl själv att den helst ska lagas dagen innan den ska ätas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...