onsdag 3 november 2010

Den fula, goda koljan


Jag känner inte någon större inspiration för tillfället. Det är som det är med den saken; bara att ta det lugnt, och avvakta tills det vänder. Underligt nog borde jag sprudla av tankar och idéer, eftersom jag denna vecka haft mer tid till mitt förfogande än jag vanligtvis brukar. Det handlar inte om att jag är ledig, men man skulle kunna kalla det för att jag sedan en vecka tillbaka bara varit förälder på deltid. Eftersom vi är sex personer i familjen, märks det tydligt om två av dessa tillfälligt är bortresta. Jag har helt enkelt gått omkring och lekt tvåbarnsmor.
Våra barn är verkligen vare sig osedvanligt bråkiga eller besvärliga, men nog vore det underligt om det inte märktes att arbetsbördan minskat och att tiden plötsligt verkar räcka till mer saker än den brukar?

Jag kan erkänna att jag ibland kan känna en avundsjuk tanke till de som inte har lika många personer att tänka på och ta hänsyn till som jag har. Jag absolut vill inte byta bort något ur mitt familjeliv, men tanken på en gnutta mer flexibilitet och frihet kan emellanåt te sig oerhört lockande.
I brist på det kan det vara nog så tillfredsställande att, den bristande inspirationen till trots, faktiskt lyckas slänga ihop en riktigt god rätt på kolja. En rätt som i varje fall inte liknar något jag lagat tidigare. Dessutom skrapade jag det sista ur burken med crème av soltorkade tomater, på tal om att rensa kylskåpet. Bara en sådan sak är i sig nog att få mig att känna mig nöjd.
Vacker, det kan jag inte med bästa vilja säga att rätten blev; i synnerhet inte fotad i det kompakta höstmörker som omsluter oss.
Å andra sidan är det, just i det här fallet, viktigare att vara god än att vara snygg.

Kolja med trippel-tomat och dragon
500 gram koljafilé
salt och vitpeppar
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk Mutti tomatvinäger
400 gram coctailtomater, klyftade
1 msk dragonblad i vinäger, hackade
en rågad matsked crème av soltorkade tomater
2 dl crème fraische
en nypa råsocker
0,5 dl vatten

Börja med att byxa filéerna; salta och peppra med vitpeppar. Hetta upp smör i en traktörpannna. Fräs schalottenlök och vitlök mjuka på låg värme. Tillsätt tomatvinägern, och låt den koka in. Tillsätt cirka 1/3 av coctailtomaterna, och låt dem fräsa i pannan så att de mjuknar och släpper ut sin vätska.
Blanda sedan i crème av soltorkade tomater och dragon, tillsammans med crème fraische och vatten. Koka upp såsen så att den småputtrar. Sänk då värmen till lägsta läget på spisen, tryck försiktigt i fiskbitarna, lägg på locket, och låt fisken varsamt tillagas på låg värme under ett par minuter.
Lyft sedan på locket, och se om värmen möjligtvis behöver justeras uppåt, eller om fisken är färdig. Strö då över resterande mängd coctailtomater.
Jag serverade fisken med ris. Det kändes som det självklara valet.

6 kommentarer:

 1. Tänk att det kan vara så enkelt att tillaga fisk, men så få gör det till vardags.
  Själv är jag ingen dragonfan, men jag skulle enkelt byta ut den mot timjan.
  Blir nog fisk här imorgon, det var alldeles för länge sedan.

  SvaraRadera
 2. Tomatvinäger var något nytt för mig, det har jag aldrig hört talas om innan. Kan man ersätta det med något annat? Tror inte jag vill köpa det för bara en maträtt.

  SvaraRadera
 3. Lena: Fisk är verkligen inte svårt att laga. Det gäller bara att inte fasta i gamla slentrian-recept...;). (imjan var faktiskt det jag först hae i åtake, men den färska timjankrukan hemma i köket hade långsamt och obemärkt skrumpnat ihop till ett torrt ris.
  Och nu råkar jag ju gilla dragon.

  Mathilda: Mathilda: Du kan pröba med hälften balsamvinäger, hälften rödvinsvinäger. Det blir inte sama sak, men garanterat gott. Vågar jag påstå ;-).
  Muttis tomatvinäger är annars en riktig höjdare, som jag varmt rekommenderar Fantastiskt god i sallader!

  SvaraRadera
 4. Vi har just upptäckt Muttis krossade tomater och man smakar faktiskt skillnad. Så nu ska vi gå på jakt efter deras tomatvinäger, det låter som en spännande smak.
  Visst saknar man ljuset vid denna tiden, speciellt när det ska fotas mat, blir inte alls lika bra med glödlampor. Men bara maten smakar gott så...

  SvaraRadera
 5. Tomatvinäger låter gott och intressant. Gillar allt som Mutti gör så jag borde gilla den med.

  Jag har som en av mina principer i min veckoplanering att vi ska äta fisk två dagar av fem (mån-fre) så jag blir alltid lika nöjd när jag får läsa ett inspirerande snabbt och enkelt fiskrecept som ovan.

  För övrigt går jag igång på att laga mat av kylskåpsrens, känns t o m som det är vad som finns hemma som styr vad vi äter fyra av sju middagar.

  SvaraRadera
 6. Detta har vi funderat på att prova länge men när vi sprang på tomatvinäger i veckan så blev det äntligen av - wow! Vilken rätt!!! Åker genast upp på bjudlistan! Har du provat att gratinera med parmesan? Det testar vi nästa gång! Tack för inspirationen om alltid!!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...