tisdag 16 november 2010

Att komma hem till en gulasch

När jag steg in genom dörren här hemma i lördags, doftade hela huset av gulaschen som puttrade på spisen. Det är i sanning en lyx att komma hem och få sätta sig till dukat bord. Den som inte uppskattar det efter förtjänst, borde få sig en riktig tankeställare.

Vi är väldigt olika i köket, men man och jag, och det är enbart positivt. Vi uppskattar varandras mat, men drar i grund och botten åt lite olika håll. Han lagar ofta sådan som jag aldrig hade kommit på tanken att göra, lika lite som min man skulle komma på tanken att laga till exempelvis en paté.

Den viktigaste ingrediensen i gulasch måste väl ändå vara paprika - såväl grönsaken, som den torkade kryddan. Bladpersiljan vill vi inte heller vara utan. Någon kummin var det däremot inte i denna min mans version av de ungerska nationalrätten. Min man valde att köpa högrev med ben, plocka upp köttbitarna när de var färdiga, och därefter gaffla loss det möra köttet från benet och föra tillbaka ned i soppan. Det tillförde något alldeles extra.

Att skiva potatisen tunt är kanske inte så genuint, men tro mig, detta var en fantastisk gulasch; det bästa jag ätit på mycket länge.

En gulasch att komma hem till
3 msk smör
2 tsk rökt paprikapulver
3 gula lökar, finhackade
5 röda paprior, delade och smått strimlade
1,2 kilo högrev med ben, grovt skivat
salt och vitpeppar
2 burkar Mutti krossade tomater
3 dl vatten
2 förpackningar fond du Chef
6 medelstora potatisar, mjöliga
1 knippa bladpersilja, finhackad

Hetta upp smör i en emaljerad gjutjärnsgryta. Fräs paprikapulvret helt kort i smöret, så att det börjar dofta. Blanda ned löken i paprikapulvret, och fräs i ett par minuter tills den mjuknat.
Tillsätt paprikorna, och blanda runt. Låt det hela fräsa i cirka fem minuter. Salta och peppra under tiden köttskivorna. Lägg dem ovanpå grönsakerna, och häll på tomatkonserv, vatten och fond. Lägg på locket, och låt gulaschen småkoka på låg temperatur i uppemot tre timmar. Plocka då upp köttbitarna ut grytan, och låt dem svalna i en skål.
Skala under tiden potatisen, och skär den i mycket tunna skivor, gärna på en mandolin. Lägg potatisskivorna i en kastrull fylld med vatten, så att deras stärkelse sköljs av. Häll av vattnet, och blanda ned potatisskivorna i grytan.
Plocka köttet av benen med hjälp av exempelvis en gaffel, och dina fingrar. Rör ned köttet i grytan. Lägg på locket, och låt koka tills potatisskivorna mjuknat. Detta kan ta avsevärt mycket längre tid än man kan tro; för oss tog det drygt en timma. Blanda ned bladpersiljan innan serveringen. VI tycker att gräddfil passar bra att servera till.

8 kommentarer:

 1. Det här låter absolut värt att prova, heder åt maken! Och visst är det underbart att sätta sig vid dukat bord.

  Förresten, hur kommer det sig egentligen att just potatis tar mycket längre tid att koka i en gryta eller soppa? Jag tycker inte det gäller andra grönsaker!

  SvaraRadera
 2. Görel: Visst är det skumt! Kan det ha att göra med att potatisskivorna inte kokas i vatten? Tid tar det, i varje fall.

  SvaraRadera
 3. I min version är det utöver kummin även 'zestat' citronskal. Det vill jag inte vara utan.

  SvaraRadera
 4. Tack Stefan, provade just detta, nu kommer jag inte heller vilja vara utan det!

  SvaraRadera
 5. Stefan: Det måste prövas. Gäller även kummin, för övrigt. Jag gillar ju faktiskt kummin - glömmer bort det, allt som oftast.

  Görel: Ännu en anledning att pröva dessa kryddor!

  SvaraRadera
 6. Det där såg underbart gott ut måste jag säga:)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...