måndag 22 november 2010

Mina bullar är godast


När det handlar om att baka vetebröd, då frångår jag med glädje allt som handlar om kalljäsning, surdegskulturer och långsam jäsning med små mängder jäst. Jag har ett perfekt recept, det perfekta receptet, och det räcker gott för mig. Vårt gamla recept på lussekatter från Allt om Mats julnummer 1973 har blivit en veritabel institution i familjen.
Ni skola inga andra vetedegsrecept hava jämte detta.

Vad jag inte är, det är en bullmamma, som ställer till med storbak och fyller frysen till bristningsgränsen med proppfulla påsar. Jag är i grund och botten av den uppfattningen att nybakat är det enda som gäller, vad vetebröd anbelangar. Inte frysta, upptinade bullar; om jag får välja. Just därför är det perfekt att sätta en liten deg. En deg som vid detta tillfälle resulterar i sexton generöst tilltagna bullar. (Att bullarna sedan, mina fixa idéer till trots, faktiskt blev infrysta, det är en historia för sig, som jag inte tänker gå in på vid det här tillfället. Det handlade om framförhållning, och det är ett kapitel för sig.)

Jag smaksatte fyllningen med nystött kardemumma och ekologiskt vaniljpulver. Kanel är verkligen inte det alena saliggörande i en bullfyllning. Smör, givetvis generöst med smör, men i stället för det råsocker (eller rättare sagt rörsocker) jag brukar använda så tog jag tillfället i akt att tömma mitt paket med rörsocker flor. En knapp matsked maizenamjöl i fyllningen gör att den inte lika lätt rinner ur bullarna.

Lat som jag är nu för tiden, så orkar jag inte beskriva fullt ut hur jag bar mig åt när jag snodde ihop bullarna. Men för att inte verka alltför nonchalant gentemot er läsare, så länkar jag tillbaka till ett inlägg från kanelbullens dag 2008, där det finns såväl bildbevis som ingående beskrivning.

Kardemummasnurror med vanilj
(cirka sexton stycken)

Vetedeg
50 gram jäst
2,5 dl gammaldags mjölk
100 gram smält smör
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
1 litet ägg
500 gram vetemjöl (lite drygt 8 deciliter)

Fyllning
Blanda samman följande ingredienser till en smidig smet:

100 gram rumsvarmt smör
1 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 dl rörsocker flor
0,5 msk maizenamjöl
1 nypa salt

1 uppvispat ägg till pensling, samt pärlsocker till garnering

Blanda smält smör och kall mjölk. Lös upp jästen i denna degvätska. Rör ned socker, salt, kardemumma och uppvispat ägg. Arbeta ned mjölet noggrant, under några minuter. Jäs sedan degen övertäckt i ungefär en timma.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen, bred på fyllningen och vik och dela därefter enligt bildinstruktionerna i detta blogginlägg. Pensla med uppvispat ägg, och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

6 kommentarer:

 1. Takk for at du deler oppskriften din! Jeg har ogsa min egen "perfekte" bolleoppskrift og det er godt nar man finner noe som virkelig fungerer. Men jeg prover gjerne andre innimellom ;-)

  Ha en fin kveld.
  klem Mette

  SvaraRadera
 2. Låter som underbara bullar. Och underbar text, Annika!

  Tack för en otroligt god middag och trevlig kväll!

  SvaraRadera
 3. Glömde att säga: lat är det sista du är. Så det så!

  SvaraRadera
 4. Låter som ljuvliga bullar! För mig som tycker kanel är rätt trist är det glädjande att istället se kardemumma i fyllningen. Bullar är nu inget vi brukar baka. Nån gång per år, eller ännu mer sällan. Men saffransbrödsreceptet har jag kört några år nu, det är toppen!

  SvaraRadera
 5. Mette: Tack själv! Vi har väl alla vårt favoritrecept - och tycker alla att just vårt eget är godast ;-) !

  Jenny: Tack snälla! Vilken fin komplimang. Och det är alltid lika trevligt att ha er som gäster! "Lat"...i bemärkelsen klok nog att återanvända ett redan producerat inläggg.

  Pernilla: Tänk att saffransbrödsreceptet blivit en sådan hit hos så många! Pröva bullarna också, när andan faller på...

  SvaraRadera
 6. Jag bakade dessa idag och följde receptet till punkt och pricka (liiiiite mer mjöl för ägget var i största laget). DET VAR DE GODASTE BULLARNA JAG NÅGONSIN ÄTIT! Nom nom nom. Jag var tvungen att slänga in dem i frysen allihop efter att vi alla tagit en, annars hade de tagit slut direkt haha.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...