onsdag 19 december 2012

Tre julfavoriter - och några ord om min egen jul

Har ni tröttnat på sötsakstipsen? Själv är jag för tillfället inte det minsta sötsugen. Då passar det särskilt bra att tipsa er om några av mina matiga julfavoriter. På bilden här ovabnför ser ni min vansinigt goda och tillika läjligt lättlagade kycklingleverpastej. Den har en mild, mycket tilltalande leversmak, som gör att den uppskattas även av de leverskeptiska.

För min del är detta en av de få trditionella rätter jag kommer laga denna jul. Vi hat i samråd bestämt oss för att inte äta julmat på julafton. I stället satsar vi på kanapéer och champagne till lunch. Till middag kommer det serveras ankbröst, med ankfettsrostad potatis och diverse tillbehör; givetvis nedsköljt med ett gott rödvin. Efter maten blir det franska ostar, och sedan kaffe, konjak och konfekt.

Vi kommer få vår beskärda del av välagad julmat när vi på lördag äter julbord på Långbro Värdshus. Jag ser löjligt mycket fram emot detta julbord. Med tanke på hur god maten alltid varit då jag ätit där, är mina förväntningar minst sagt högt ställda.

Detta hindrar mig inte från att komma med ytterligare ett tips. Min goda lantpaté, som ni ser på bilden här ovan, är visserligen aningen mer svårlagad än kycklingleverpastejen, men den är värd varenda minut i köket. Vår äldste son, som fyler år på juldagen, har två år i rad önskat sig denna paté till födelsedagsmiddag. Hur det blir i år, det vet jag ännu inte. Pojken får själv önska vad han vill äta. Jag kan dock erkänna att jag håller tummarna för att det blir paté, änu en gång.

Min kärlek till fläskkött, och inte minst fläskfärs, fick mig att förra året skapa receptet till julens fläskfärsbullar med senap och kryddpeppar. Jag är över huvud taget väldigt förtjust i att smaksätta färs med senap, och just denna smakkombination med kryddpeppar blev verkligen lyckad. Kanska jag ska ta och steka några sådana här, trots allt? En köttbullssmörgås med ett glas öl är trots allt inget dumt sätt att avsluta julafton på. Vi får väl se vad som händer.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...