onsdag 5 december 2012

Vintergrönt: dressad broccoli, och några återblickar

Jag tycker verkligen det är svårt att få till grönsakstillbehör under vinterhalvåret. Det är nog något av det jag är sämst på i köket. Det stupar ofta på ren lättja. Vardagsmaten är alltid god och vällagad, men inte nödvändigtvis så fantasifull. Det ligger kanske i sakens natur.

I går skärpte jag emellertid till mig. Jag förvällde 500 gram broccoli, precis så mycket så den blev mjuk, men fortfarande hade kvar sin spänst och sin vackra färg. När jag hade hällt av kokvattnet, dressade jag genast broccolin med en något lika gott som enkelt:

2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
0,5 vitlöksklyfta, finriven
några nypor flingsaltflingsalt
några tag med svartpepparkvarnen
1 liten, torkad röd chili, smulad

Denna dressing förenade sig med broccolin som om de vore gjorda för vandra. Och det var de ju, trots allt; just den här gången. Några av er känner igen det tydliga släktskapet med vår fantastiska dressade brysselkål. Den enda skillnaden är att jag här tillsatte torkad chili.

Denna dressing har omvänt många brysselkålsskeptiker. Det händer fantastiska saker med smakerna när varm brysselkål får suga åt sig den aromatiska dressingen.

Jag vill passa på att påminna både er och mig själv om att vi dressat brysselkål på många vis under åren. Inte enbart med balsamicovinaigrette, utan även med brynt smör och dill - fantastiskt gott; så här i adventstid eller på julbordet i synnerhet tillsammans med varmrökt lax.

En annan höjdare är senapsdressad brysselkål, här i sällskap med god korv men den passar lika bra till skinka, eller varför inte långsambakat, rimmat sidfläsk?

Den gemensamma nämnare för alla dessa dressingar är att de märkligt nog både förhöjer smalen på grönsakerna, och samtidigt döljer mer distinkta smaker, som somliga inte uppskattar. Något för alla smaker, helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Har du något tips på en riktigt god och fyllig balsamvinäger? På mitt lokala Ica finns det så många sorter (och prisklasser) att välja mellan att jag aldrig vet vad jag ska ta.

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Jag måste säga att jag är helt betagen av brysselkål och har naturligtvis provat alla varianter du gjort, och de är goda, smakerna förenar sig verkligen, tack!

  SvaraRadera
 3. Hej, gillar dina recept och tips skall verkligen testa den med senap i jul, tack!

  SvaraRadera
 4. Hej där!
  Lite tips på tillbehör som jag gör är olika sorters vitkålssallader, rödkålssallader. Finns på min blogg.;-)

  Sen har jag en favorit som vi gör jätteofta till stekt lax. Det är riven rotselleri, rivet äpple, lite fint skuren rödlök. Bind med lite gräddfil, creme fraiche eller annat du har hemma. Krydda med curry, en gnutta cayenne och smaksätt med lite salt. Du kan byta rotsellerin till stjälkselleri om du vill.
  Mamma har lärt mig riva och blanda morötter och äpple. Behövs ingen dressing och är jättesaftigt.

  kanske är det lite inspiration. ;-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...