söndag 16 december 2012

En familjefavorit med fläskkotletter,
och ett fantastiskt vin

Jag skämtade inte när jag skrev det jag skrev förra veckan. Så här års vill jag verkligen mest av allt bara äta kött och dricka vin. En och annan clementin kan slinka ned; en lussekatt, och lite choklad. Mer än så är det egentligen inte med mig.

Förra lördagen var inspirationen nere på minus. Då är det tur att det finns fantastiska rätter som fungerar i alla lägen. Detta är en sådan. Prisvärd, enkel och lika populär hos alla familjemedlemmar.

Ibland tänker jag på hur handikappande det vore om jag av någon outgrundlig anledning skulle tvingas utesluta tomatkonserv ur min matlagning. Den och matlagningsvinet är närapå grundstenar i mitt kök; i sällskap av schalottenlök, vitlök och bladpersilja. Och utan dessa ingredienser hade det onekligen inte blivit mycket av denna rätt.

Vi korkade upp en flaska jag blivit ombedd att pröva, och den visade sig passa perfekt ihop med maten. Ett ganska tungt vin, med fyllighet, sötma och strävhet. Jag som inte alltid brukar bli så mångordig när jag smakar vin började genast associera till röda bär, choklad och lakrits. Helt klart mycket vin för pengarna.
Tamarí AR Malbec (nr 6442) kommer vi dricka igen, var så säkra.

Rödvinsbrässerade fläskkotletter i tomatsås
1,5 kilo fläskkotletter
smör och olivolja
salt och svartpeppar
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
1,5 dl rödvin
2 burkar krossade tomater
salt, svartpeppar
0,5 tsk rörsocker strö
finhackad bladpersilja

1. Bryn kotletterna hastigt i olivolja och smör i en het panna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan kotletterna åt sidan.
2. Fräs schalottenlök och vitlök mjuka i smör och olivolja i en rymlig traktörpanna eller låg emaljerad stekgryta.
3. Tillsätt vinet och lägg i kotletterna. Lägg på lock, och låt brässera några minuter på medelvärme.
4. Häll i tomatkonserv och rörsocker. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på locket, och låt alltsamman puttra i 20 minuter.
5. Tag av locket, vänd runt kotletterna i såsen och låt puttra i ytterligare 15 minuter, utan lock, så att såsen reduceras. Under tiden pasar det bra att koka pastan.
6. Strö över bladpersiljan vid serveringen.

3 kommentarer:

 1. Vilken snygg, rolig, inspirerande och sympatisk blogg. Matnyttig :-) Såg att du också misstänkte fänkålsberoende, jag är också en fänkåliker.
  Blev det något av fänkålsfanklubben tro?

  SvaraRadera
 2. Hej Annika, jag testade rött vin till julgröten i dag. Inte alls pjåkigt med söta amaronekusinen Delitia Recioto Della Valpolicella till gröten. En höjdare, faktiskt!

  SvaraRadera
 3. Låter gott! Och vad bra att vinet är Fairtrade! God Jul, Annika!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...