fredag 21 december 2012

Bräck skinkan!

Det är högsäsong för skinka, inte tu tal om annat. Hur mycket jag än gillar julskinka (och tro mig, det gör jag), vill jag ändå påpeka det smått absurda i att vi just vid den här tiden på året konsumerar just denna del av grisen. Vad händer med resten? Blir det korv och färs? Vi var några twittervänner som spånade kring om det inte vore hög tid att föra in karén på julbordet. Pulled pork med julkryddor; kanske till och med lite glögg? Det får bli ett annat år.

Vi fick en skinka till smakprov redan i november, närmare bestämt en skinka av rapsgris från Scan. Jag smakade skinka på rapsgris rdan förra julen - det var den första färdigkokta skinka jag tagit innanför min dörr, och jag måste tillstå att jag blev minst sagt positivt överraskad. Den skinka vi fick i november smakade precis lika bra som den första. Jag har ju själv varit domare i Chark-SM - visserligen bedömde jag inte kategorin julskinka, men jag kan förstå att den blev svensk mästare.

Jag vill slå ett slag för ett alternativt sätt att använda julskinkan. Varje år läser jag med största förvåning om hur svårt det verkar vara för somliga att få slut på sina skinkor. Antingen köper de för stora skinkor, eller så äter de för dåligt. I stället för att som så många föreslår strimla skinkan och frysa in den i något obskyrt syfte, uppmanar jag er alla till att utföra följande handling:

Bräck skinkan!

Vi åt bräckt skinka til frukost förra helger i rad. Skinka skars upp i skivor innan den frystes in. Jag lovar er att detta blev sällsynt läckra och uppskattade frukostar. Vi stekte skinkskivorna hastigt i grillpanna, men det fungerar så klart även med en vanlig stekpanna. En het stekpanna, ska understrykas. Skinkskivorna ska chockas. Annars blir de inte bräckta.

Jag tackar inte nej til en sådan här tallrik på juldagsmorgonen, var så säker.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Vet inte om frågan i början var retorisk men... jag kan svara på hur det ser ut, iaf inne i stan: Bog, sida, spjäll och späck säljer bra så här års! Inälvor likaså. Enda gången om året som fötter säljs också, okokta är det alltid brist på vid jul.
  Jag vet att Nibble lufttorkar karré och kotlett på vintern, av just den anledningen att de inte går åt lika mycket som skinkan!
  På sommarn råder samma förhållande fast tvärtom! Då slaktar man järnet för karré och kotlett.

  SvaraRadera
 2. Tjena
  Åsså kan man ju göra vansinnigt god vinskinka:
  Marinera tunna skivor i rikligt med vitt vin,
  Lägg i form. Behåll eller slå av lite av vinet. På med grädd och kryddblandning. Gärna curry och tomatpuré och kanske chilisås. Tjoff in i ugnen. Googla för varianter.
  mvh Staffan

  SvaraRadera
 3. Hur kan man få skinka över? Märker man att den inte verkar gå åt i tid - tärnad/strimlad i sallader, stuvningar, crepes, pastarätter, gratänger, pajer, stekt ris, tjocka skivor i ugn alá 70-tals kassler... möjligheterna är oändliga :)

  Ett alternativ till bräckt skinka är en uitsmijter-variant: bräck skinkan ungefär sådär, knäck på ett ägg, lägg lite ost runtom gulan - på med ett lock så osten smälter och ägget stelnar men gulan fortfarande är lös och Vanlig holländsk lunch, ofta på toast.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...