
1,2 kilo fläskkarré
salt och svartpeppar
4 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl rosmarin, finhackad Sås
3 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 dl vitt vin
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
salt, svartpeppar, rörsocker 1. Blanda vitlök, rosmarin och olivolja till en pasta.
2. Torka av karrén, och krydda den med salt och svartpeppar.
3. Massera in kryddoastankryddoljan runtom karrén.
4. Blanda tomatkonserv, tomatpuré, vitt vin, schalottenlök och vitlök i grytan.
5. Krydda med salt, svartpeppar och rörsocker.
6. Lägg ned karren i tomatsåsen.
5. Sätt på locket, och ställ in CrockPoten på lägsta effekt i åtta timmar.
6. Den som inte har CrockPot, ställer in grytan i kall ugn och ställer ugnen på 80-90 grader. Lämna grytan i åtta-tio timmar.
7. Lyft varsamt upp karrén ur såsen, och pack in den i alufolie så att den behåller värmen.
8. Reducera såsen till önskad tjocklek. Smaka av med salt, svartpeppar och rörsocker.
9. Servera karrèn och såsen till pasta, eller ännu hellre till krämig örtpolenta. Krämig örtpolenta (6 stora portioner)
cirka 14 dl grönsaksbuljong (eventuellt något mer)
50 gram smör
3 dl polenta
0,5 dl finackade, blandade färska örter (rosmarin, oregano, salvia, vitlöksgräs)
1,5 dl finriven parmesanost 1. Värm buljongen i en vid kastrull. Den ska sjuda; inte koka.
2. Vispa ned polentagrynen under omrörning. Tillsätt smör.
3. Vispa flitigt tills ploentan börjar småkoka.
4. Rör och vispa regelbundet under 15-20 minuter. Tillsätt de hackade örterna vid mitten av koktiden. Spara eventuellt lite till dekoration. Späd med mer buljong vid behov.
5. Polentan ska vara lösare än man kan tro. Blanda ned parmesanosten när den kokat fördigt, och se hur osten reder polentan.
6. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt en ytterligare klick smör.
7. Servera omedelbart.
Jatack! Och ska absolut prova örter i polentan, som du märkt har jag ju också fått polentafeber. Tycker man får en schysst mättnadskänsla av polenta också. Bättre än både pasta och potatis.
SvaraRaderaTack för receptet! Lagade rätten på picknickbog idag och nu är vi mätta och nöjda:-) Efter en härlig cykeltur var det skönt att komma hem till den färdiglagade rätten! Polentan hoppade jag över på grund av våldsam hunger, bulgur med persilja och citronskal fick det bli. Godkänt!
SvaraRaderaHej, lagade receptet igår som festmåltid. Mycket lyckat! Jag adderade en sak som gav allt en extra edge. Vi strösslade hemgjord gremolata av persilja, citronskal o vitlök över. Helt suveränt. Tack!
SvaraRaderaMatarkivet: Polenta är min nya drog ;D
SvaraRaderaLeena: Picnicbog funkar så klart, det också. Kul att det smakade!
Anonym: Härligt att ni prövade, och gremolata låter som ett kockrent tillbehör! Ja, visst är detta mat som passar också till fest?