tisdag 25 september 2012

Långlagad fläskkarré med vitlök och rosmarin -
i perfekt sällskap

I flera års tid har långlagad fläskkarré i tomatsås varit en av mina absoluta favoriträtter. När jag trodde att jag inte kunde göra den godare än jag redan gjort, upptäckte jag denna receptvariant. Tanken var att ge karrén samma behandling som jag med förkärlek ger en lammstek eller lammrostbiff. Att servera karrén med en simmig, tjock tomatsås och en rejäl pöl av parmesanstinn, smörig örtpolenta, det framstod plötsligt som den perfekta höstmaten 2012.

Jag har blivit helt såld på polenta denna höst. Just nu är det vad jag mest av allt längtar efter att äta; varje dag. Vi serverar just nu krämig polenta (med eller utan örter) till alla köttgrytor här hemma. Inte nog med att polenta är gott och lättlagat. Det är dessutom rent obegripligt billigt. En sådan hr måltid, med en enkel och prisvärd styckningsdetalj, tomatsås och polenta, är faktiskt rena lyxmaten till budgetpris.

Örternas kvalitet är oerhört betydelsefull; här duger det inte med vilka hårt drivna krukor som helst från den lokala mataffären. Vi har en fantastiskt stor och fin rosmarinbuske i en kruka vår lila trädgård, och även andra örter växer och frodas alltjämt, och framstår som oerhört välmående med tanke på årstiden. Att går ut och skörda sig några nävar färska örter är ren lyx. Min målsättning är att hacka och frysa in härligheten för de långa vintermånaderna. Rosmarinen ska vi försöka få att överleva genom att isolera och skydda såväl krukan som själva växten.

Bilden lämnar allt övrigt att önska, så ni får helt enkelt kisa, och med hjälp av er fantasi föreställa er den vackra synen, dofterna och njutningen i att slå sig ned till en dylik måltid.

Långlagad fläskkarré med vitlök och rosmarin i tomatsås
1,2 kilo fläskkarré
salt och svartpeppar
4 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl rosmarin, finhackad

Sås
3 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 dl vitt vin
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk trippelkoncentrerad tomatpuré
salt, svartpeppar, rörsocker

1. Blanda vitlök, rosmarin och olivolja till en pasta.
2. Torka av karrén, och krydda den med salt och svartpeppar.
3. Massera in kryddoastankryddoljan runtom karrén.
4. Blanda tomatkonserv, tomatpuré, vitt vin, schalottenlök och vitlök i grytan.
5. Krydda med salt, svartpeppar och rörsocker.
6. Lägg ned karren i tomatsåsen.
5. Sätt på locket, och ställ in CrockPoten på lägsta effekt i åtta timmar.
6. Den som inte har CrockPot, ställer in grytan i kall ugn och ställer ugnen på 80-90 grader. Lämna grytan i åtta-tio timmar.
7. Lyft varsamt upp karrén ur såsen, och pack in den i alufolie så att den behåller värmen.
8. Reducera såsen till önskad tjocklek. Smaka av med salt, svartpeppar och rörsocker.
9. Servera karrèn och såsen till pasta, eller ännu hellre till krämig örtpolenta.

Krämig örtpolenta (6 stora portioner)
cirka 14 dl grönsaksbuljong (eventuellt något mer)
50 gram smör
3 dl polenta
0,5 dl finackade, blandade färska örter (rosmarin, oregano, salvia, vitlöksgräs)
1,5 dl finriven parmesanost

1. Värm buljongen i en vid kastrull. Den ska sjuda; inte koka.
2. Vispa ned polentagrynen under omrörning. Tillsätt smör.
3. Vispa flitigt tills ploentan börjar småkoka.
4. Rör och vispa regelbundet under 15-20 minuter. Tillsätt de hackade örterna vid mitten av koktiden. Spara eventuellt lite till dekoration. Späd med mer buljong vid behov.
5. Polentan ska vara lösare än man kan tro. Blanda ned parmesanosten när den kokat fördigt, och se hur osten reder polentan.
6. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt en ytterligare klick smör.
7. Servera omedelbart.

4 kommentarer:

  1. Jatack! Och ska absolut prova örter i polentan, som du märkt har jag ju också fått polentafeber. Tycker man får en schysst mättnadskänsla av polenta också. Bättre än både pasta och potatis.

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Lagade rätten på picknickbog idag och nu är vi mätta och nöjda:-) Efter en härlig cykeltur var det skönt att komma hem till den färdiglagade rätten! Polentan hoppade jag över på grund av våldsam hunger, bulgur med persilja och citronskal fick det bli. Godkänt!

    SvaraRadera
  3. Hej, lagade receptet igår som festmåltid. Mycket lyckat! Jag adderade en sak som gav allt en extra edge. Vi strösslade hemgjord gremolata av persilja, citronskal o vitlök över. Helt suveränt. Tack!

    SvaraRadera
  4. Matarkivet: Polenta är min nya drog ;D

    Leena: Picnicbog funkar så klart, det också. Kul att det smakade!

    Anonym: Härligt att ni prövade, och gremolata låter som ett kockrent tillbehör! Ja, visst är detta mat som passar också till fest?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...