tisdag 3 april 2012

Påskbuffé med mina favoriter

Den stora charmen med påsken är i mitt tycke att den i jämförelse med både jul och midsommar känns befriande osentimental. Det går helt enkelt för sig att göra lite så som man vill, när det kommer till valet av mat och dryck.

Många älskar sill, ägghalvor, rökt lax och gravad lax, men det kan vara roligt att variera dessa ingredienser, och inte minst att plocka in nya rätter som kompletterar dessa klassiker.

Om ni är sugna på något annat, har jag har samlat ihop ett gäng favoriter i detta inspirationsinlägg. Detta är rätter som inte nödvändigtvis tillkom eller först prövades i påsktid, men som passar alldeles utmärkt att duka fram på en påskbuffé.

Jag föreslår att man serverar dessa små röror med tunna skivor av baguette eller lantbröd, så att var och en kan bygga sina egna små smörgåsar.

Om ni inte redan prövat att göra den otroliga röran som utgör topping på en öjebytoast, så har ni sannerligen något att se fram emot. Denna magiska blandning av kräftstjärtar, Västerbottensost, kummin, dill och hemvevad majonnäs är helt enkelt något av det absolut godaste jag vet. Påskmat? Absolut.

Sådana här goda laxrullar, fyllda med räkor, cream cheese och pepparrot, skäms inte för sig på ett buffébord, eller som en enkel och god förrätt. det går at göra dem mindre, om man så önskar, och servera dem på buffébordet, upplagda på en salladsbädd.

Det var för den delen alldeles för längesedan jag gjord laxrillettes, också detta en beroendeframkallande röra, som passar som hand i handske på påskbuffén.

De två senaste åren har denna kycklingsallad med inspiration från Adam Aamann varit ett uppskattat inslag på de smørrebrød vi traditionsenligt brukar äta til lunch på påskafton. Denna sallad liknar ingen annan. Smakerna är milda, men gifter sig så fint med varandra och skapar en makalöst läcker rätt som är så långt ifrån läskiga, färdigköpta sallader det bara går att komma.

Gula och granna matchar de påskens färger, och kanske kan just dessa räkor i gudagod marinad vara ett ypperligt alternativ till de som inte uppskattar sill?

Min kärlek till patéer är väldokumenterad, och det kommer nog inte som en överraskning för den trogna läsaren att det i mitt tycke är givet att servera en lantpaté till påsk. Den goda patén är lätt att laga till (jo, faktiskt), och går att förbereda flera dagar innan den ska serveras.

Kanske har jag inspirerat någon av er till att pröva något av dessa recept til helgen? Annars fungerar de precis lika bra på en födelsedagsbuffé, om man vill bjuda på plockmat, eller om man bara vill laga till en god förrätt.

Säkra kort, helt enkelt.

4 kommentarer:

  1. Så mycket gott! Här ska testas rätter i påsk, men här finns så mycket som även kan lagas till andra helger o fester i vår.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Hittade hit via Dubbelörnen. Oj så mycket god mat, härliga röror och annat du visar. Måste skicka vidare till min dotter, som liksom du är superroad av matlagning på hög nivå.

    Lycka till med påskbordet och kram till dig från
    Eleonora

    SvaraRadera
  3. Lantpatén ska jag minsann prova att göra någon dag. Är borta över påsk men året har fler dagar!
    Trevlig och Glad Påsk önskar jag dig!

    SvaraRadera
  4. Vilka bra bufférätter. Lutar nog åt att vi testar laxrullarna och öjebytoast till jag verkligen testa. Låter perfekt till kräftskivan också!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...