fredag 20 april 2012

Comfort food - strozzapreti med
fläskfilé från Bodalsgris

Jag blev i likhet med flera andra matbloggare erbjuden att pröva griskött från Bodalgris för några veckor sedan. Bland de styckningsdetaljer som skickades hem till mig bestid till 75% av sådana jag inte själv brukar köpa. Vare sig fläskfilé, benfri kotlett eller fläskytterfilé (som för övrigt är benfri kotlett med annat namn) har förekommit i vårt kök på flera år.

Efter att enbart ha testat filén, kan jag konstatera att den smakade mycket bra. Det doftade otroligt gott när den stektes, den var saftig och fin, och jag tilltalas verkligen av konceptet i sig - lokalproducerat kött, med korta transportsträckor mellan gård och slakteri. Ja, nu är det ju inte lokalproducerat för just mig, med tanke på att jag bor i Stoclkholm, men man kan bara önska att denna inte alldeles nya trend sprider sig än mer? Bodalsgris kommer kunna köpas i Coop-butiker i Dalsland och Bohuslän, vilket kanske kan glädja några av mina läsare i denna region?

Genom Kryddburken-Linda, som också provat filé från Bodalsgris, och som dessutom frågat Bodalsgris marknadschef om priset, kan jag dela med mig av följande fakta:
"Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså. Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.
Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg."

Både Linda och Ragazze-Elin är imponerade av denna filé, och det lustiga i sammanhanget är att vi alla är matlagare som inte vanligtvis konsumerar denna styckningsdetalj. Jag erkänner villigt att jag är så fördomsfull att jag ser "dansk fläskfilé" som den yttersta symbolen för vad en omedveten och dåligt påläst konsument köper, och då styckningsdetaljen i fråga inte lämpar sig för den matlagning jag bedriver, hamnar den inte i vårt kök.

På tal om diskussionen kring vad som är dyrt eller billigt, kan jag bara konstatera att fläskköttet från Bodalsgris verkar vara mycket prisvärt. Jag hoppas verkligen att bönderna får bra betalt för detta kött.

Nog med information, och i stället lite om själva receptet, det primära syftet med detta långa blogginlägg. Ni kan nog förstå att jag på grund av bristande rutin när det komme till fläskfilé fick något av en inspirationskollaps, innan jag drog mig till minnes en riktigt god pastarätt som jag brukade svänga ihop i början av min matbloggarkarriär. Hade det inte varit så att det förra helgen bokstavligt talat regnade snöslask här i Stockholmstrakten, så hade vi kanske slängt filén på grillen, men vädret avgjorde, och behovet av så kallad comfort food vad helt klart mycket stort.

Detta är helt enkelt en rätt från 2008; en riktigt mullig, gräddig och smakrik pasta, som väl kan sägas vara själva sinnebilden för fredagsmat? En rågad tallrik med detta och ett glas vin är en värdig avslutning på arbetsveckan, åtminstone i min värld. Vi föredrar oftast att blanda pastan och såsen och servera alltsamman från ett stort fat, eller som på bilden ovan från det som sedan i julas blivit vår absoluta favoritgryta. Just på grund av denna serveringsmetod ska det inte bli för mycket sås i traktörpannan. Pastan ska inte bli blöt av såsen,; såsen ska bara lägga sig runt pastan. Ni serverar givetvis hur ni vill, men i mitt tycke är detta helt klart att föredra. Dessutom blir det ganska snyggt, inte sant?

Strozzapreti med fläskfilé, paprika och champinjoner
700 gram fläskfilé, putsad och skuren i mindre bitar
smör
salt och vitpeppar
1 stor röd paprika, tärnad
200 gram champinjoner, tunnnskivade
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk Eau-de-Vie
1,5 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
0,5 tsk rörsocker strö
0,6-1 msk vetemjöl
salt och svartpeppar för avsmakning

1. Hetta upp smör i en stekpanna, och bryn fläskfilébitarna runt om. Lägg dem åt sidan.
2. Stek svampen i en smula smör, så att den svettas ut sin vätska, och blir försiktigt brynt.
3. Smält smör i en traktörpanna, och fräs försiktigt schalottenlök och vitlök, så att de mjuknar, utan att ta färg.
4. Tilsätt paprikan, och låt den fräsa så att den mjuknar. Häll över Eau-de-Vie, öka på värmen, och låt den koka in.
5. Tillsätt sedan vinet, och låt det koka in till hälften.
6. Tillsätt vispgrädden, och blanda ned dijonsenap.
7. Lägg i fläskfilén och champinjonerna, och lägg på ett lock på traktörpannan. Låt alltsamman småputtra i fem minuter.
8. Pudra över vetemjölet, rör om, och låt puttra i ytterligare fem minuter under lock.
. Koka strozzapreti eller någon annan kort pasta, så som exempelvis sedani, en av mina nya pastafavoriter. Blanda såsen med den nykokta pastan, och servera omedelbart.

2 kommentarer:

  1. Kul att höra vad du tyckte om köttet!

    SvaraRadera
  2. Supergod rätt, kommer att göras flera gånger i vår familjen, tom barnen gillade den!!!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...