fredag 6 april 2012

En annan gravlaxsås

Förra årets påskhelg njöt vi av gravad lax; visserligen inte hemgjord, men nog så god. Det finns ju faktiskt färdiglagade produkter som håller måttet, det är viktigt att inte glömma det, i ivern att laga allt själv.

Som motvikt til den färdigköpta gravlaxen rörde jag ihop två riktigt fina tillbehör till, som jag blev närapå barnsligt nöjd med. Båda är baserade på just smetana. Den första kommer här, i form av detta alternativ till den traditionella, oljebaserade hovmästarsåsen. Den andra, som är en sorts salladsröra, dyker upp i morgon.

Jag är otroligt svag för smetana, och sedan några förra året finns denna produkt äntligen att köpa i vanliga svenska matbutiker. Valio var först ut på marknaden, men nu har även Arla kommit med smetana. Den milda maken och den fasta konsistensen gör denna mejeriprodukt till den perfekta basen för i stort sett vilken kall sås som helst.

Det här är egentligen så fånigt enkelt, att det knappt ens kan räknas som ett recept. Ni får ta det för vad det är. En grymt god sås till gravlax, som sannolikt även torde fungera fint till rökt lax, kanske då med utrörd med en gnutta pressad citron?

En annan gravlaxsås
1 dl smetana
2 msk honungsdijonsenap
2 msk finhackad dill
en nypa flingsalt

Blanda samtliga ingredienser. Såsen kan serveras omedelbart, om man så önskar, men den smakar lika bra dagen efter.

1 kommentar:

  1. Låter gott och enkelt, jag brukar ha lite malen ingefära i, inte så dumt heller. Glad Påsk. Ewa

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...