lördag 28 april 2012

Vårsoppa och Taffel-tävling

Några av er kanske har sett att det just nu pågår en fantastisk sparris-tävling på Taffel? Jag har inte för avsikt att själv tävla, men tävlingen fick mig att minnas den goda soppan jag lagade förra påsken. En rent ut sagt fantastisk soppa, där grön sparris kombinerades med salladslök, vilket visade sig föra sparrissmaken till nya höjder.

SOm så ofta ser jag tillbaka på saker jag lagat, och undrar varför jag inte lagat soppan igen? Svaret är enkelt - det är vådan av att vara matbloggare; att ha en självpåtagen plikt att hela tiden försöka förnya sig, hita på nya smakkombinationer och skapa nya recept.

Nu gör tillgången på fryst grön sparris att man inte är beroende av sparrissäsongen för att kunna koka ihop denna lilla våriga soppa, men givetvis är det något alldeles särskilt med den färska sparrisen. På Taffel kan den som tävlar och har turen att vinna njuta av att få hela fem kilo fin sparris från Österlen Sparris levererad hem till dörren. Som om detta inte vore nog, så vinner ytterligare tre tävlingsdeltagare var sitt kilo sparris, som också dessa levereras till dörren.

Har du ett bra recept, så tveka inte att maila ditt recept till sparris@taffel.se eller blogga ditt recept och länka det till Spåna spännande sparrisrecept på Taffel. Om du har bilder är det trevligt, men absolut inte nödvändigt. Senast 30/4, så varför inte lägga lite tid nu i helgen till att laga, äta, njuta och tävla med sparris?

Vårsoppa med grön sparris och vårlök
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter

300 gram sparris
65 gram vårlök (ungefär tre stänglar)
4 dl kycklingbuljong, helst hemkokt
1 dl vispgrädde
nymald vitpeppar

1. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.
2. Dela sparrisen i mindre bitar.
3. Putsa, skölj och dela vårlöken i mindre bitar.
4. Koka upp kycklingbuljongen.
5. Tillsätt vispgrädde, sparris och vårlök, och låt småkoka i fem minuter, eller tills grönsakerna känns mjuka.
5. Lägg sparrisknopparna i en liten skål, och häll i så mycket vatten att det täcker dem. Tillaga i micro på full effekt i 60 sekunder.
6. Mixa soppan slät, och smaka av med nymald vitpeppar. Fördela i fyra skålar, och lägg i sparrisknopparna.

Det passar otroligt bra att servera ett glas
Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899) till soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...