En vansinnigt lång titel på ett blogginlägg, men jag kunde verkligen inte förmå mig att korta ned den. Som jag tidigare nämnt äter vi smørrebrød till lunch på påskafton; en trevlig och inte minst god tradition, som hållit i sig i ett par år, och som jag verkligen kan rekommendera.Sommartid gör jag ofta små kalla sallader på pressgurka med massvis av dill, och en rejäl skvätt gräddfil som krämar till anrättningen. Nu har jag ju en ny förälskelse i den eminenta mejeriprodukten smetana, och följaktligen var det dags för den att visa vad den går för. Ättika är en fantastisk krydda, som passar i så mycket. Detta är ju i grund och boten inte så särskilt nyskapande, men det kändes ändå väldigt nytt, och inte minst gott, att toppa gravlaxen med en rejäl klick av denna kalla salladsröra. Snabb och enkel är den dessutom. Det är bara att glädjas åt att något så här gott klan vara så okomplicerat att röra ihop. Denna sås lär dessutom passa precis lika bra till inkokt lax, som till rökt eller grillad makrill, det garanterar jag.Sallad på pressgurktärningar och smetana med gräslök
Tillagningstid: 30 + 5 minuter200 gram slanggurka
0,5 msk 24% hushållsättika
1,5 msk vatten
1 msk råsocker
1 nypa flingsalt
2 msk finhackad gräslök
1 sl smetana
flingsalt till avsmakning1.Blanda ättika, vatten, socker och salt, och rör någon minut så att sockret nästintill löst sig.
2. Skala gurkan, dela den, och kärna ur den med en tesked.
3. Strimla och tärna gurkan, och blanda sedan ned den i ättiksmarinaden.
4. Låt stå i 20 minuter, och blanda några gånger.
5. Rör under tiden ihop smetana med den finhackade gräslöken.
5. Häll av vätskan från gurktärningarna.
6. Blanda med smetana och gräslök, och smaka av med flingsalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar