torsdag 5 april 2012

Påskens fläskfärsbullar
- en succé från 2011

Jag har förstått att många människor har fördomar mot fläskkött, och blandade känslor när det kommer till fläskfärs. Den betraktas som fet, och används inte i den utsträckning som jag tycker den borde. Själv har jag å andra sidan fördomar mot blandfärs; en produkt jag aldrig köper. Vi har nog alla våra fixa idéer, lite till mans.

I år har jag hittills tagit det lugnt, men förra året funderade jag ovanligt mycket på påskmaten. Jag överrumplades av receptidéer på de mest oväntade platser. På jobbet, när jag satt och skrivit journaler. Recept och idéer dök bokstavligt talat dykt på mig, och jag hade haft fullt sjå med att försöka minnas dem, och i bästa fall anteckna dem, innan de försvann. Detta var när jag precis hade börjat blogga på alltommat.se, och förtfarande befann mig i någon sorts febrilt nervös smekmånadsfas.

Dilemmat för mig och många andra matbloggare är att vi ofta hamnar i sitsen att skriva om mat i efterhand. Givetvis vill alla dela med sig av recepten i förväg, innan påskhelgen infaller. I år har jag den goda turen att kunna återblogga läckerheter från förr, däribland föregående års goda recept, så som dessa fläskfärsbullar. Hur många av er läste om den inför påsken 2011? Inte så många som de förtjänar, den saken är säker.

Här kommer således ett helt nytt påskrecept, signerat Smaskens. Nu i helgen stod jag och stekte vad jag väljer att kalla Påskens fläskfärsbullar - på buffén, eller som tilltugg. Det här var en av idéerna som plötsligt dök upp en morgon i bilen på väg till jobbet. Plötsligt framstod det som fullkomligt självklart att smaksätta fläskfärs med finriven Västerbottensost, skånsk senap och dill.

Sagt och gjort. Det blev otroligt smakrika små fläskfärsbullar, med en vuxen och i mitt tycke helt ny smak. Jag serverade dem på påskbordet, och blev lika populära hos barnen som hos oss vuxna. Som tilltugg till en kall öl är de helt enkelt perfekta. Ja, jag går så långt att jag säger att detta är ett av mina genom tiderna bästa fläskfärsbaserade recept.

Givetvis går de bra att laga till i förväg, och frysa ned. Värm dem försiktigt i en stekpanna, med en klick smör.

Påskens fläskfärsbullar
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: cirka 40 minuter

500 gram fläskfärs
1 ägg
0,5 dl vispgrädde
25 gram dagsgammalt vitt bröd, smulat
1 dl finriven Västerbottensost (50 gram)
1 dl finhackad dill
2 msk skånsk senap, stark och söt
salt och vitpeppar
smör och varmpressad rapsolja till stekning

1. Blanda ägg, grädde och smulat bröd till en jämn smet.
2. Rör ned Västerbottensost, dill och senap
3. Salta och peppra på färsen, efter smak.
4. Blanda sedan färsen väl med övriga ingredienser.
5. Forma färsen med fuktiga händer till små, fina bullar.
6. Hetta upp smör och rapsolja i en gjutjärnspanna.
7. Stek cirka ett dussin bullar åt gången i pannan. Bryn dem väl runtom, så att de får jämn färg.

5 kommentarer:

 1. Det var inte förrän jag flyttade utomlands som jag blev såld på fläskkött, det är ju vanligare och mer åtkomligt här. Men mamma gör sina finköttbullar på skinkfärs, de blir också galet goda.

  Ska verkligen prova ditt recept, smakerna låter fantastiska ihop!

  SvaraRadera
 2. Och jag kan bara intyga att dessa bullar är fenomenala. Jag provade dem förra påsken och oh-ar och ah-ar fortfarande när jag tänker på dem. I år blir det dubbel sats!

  SvaraRadera
 3. Matarkivet: Kul att de tilltalar dig! Är inte fläskfärs eller skinkfärs ganska typiskt skånskt? Drar mig till minnes at jag läsa någonstans om ett recept med både skinkfärs, sodavatten och whisky ;-).

  Kajsa: Tusen tack! Ja, de är bra goda ;-).

  SvaraRadera
 4. Vi har inte ens fläskfärs i vår lilla butik här på landet men charkpersonalen erbjöd sig snabbt att mala i ordning till mig! Har inte provar dessa men väl dina goda frikadeller med kapris i- de gick inte heller av för hackor. Dessa ska också provas.
  Glad påsk!
  Lena C

  SvaraRadera
 5. Hittade din blogg idag, vilken guldgruva! Jag älskar också fläskfärsbullar (eller som smal köttfärslimpa för latare dagar). Det här låter som ett supergott recept! Måste tipsa om att smaksätta italienskt med salvia, vitlök och citronskal också, mmm.... Parmesan har jag nog också haft i någon gång. Pasta eller klyftpotatis och en lättare tomatsås passar till de smakspäckade bullarna eller limpan (som ju också funkar bra att laga mycket av, frysa, tina, skiva och steka en annan dag). Trevlig helg! Lisa

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...