söndag 22 april 2012

Sparrisfrossa, och en sällsynt god
variant av hollandaise

I juli förra året lyckades jag få till en av de godaste hollandaisesåser jag någonsin lagat. Inte bara på grund av den fina smaksättningen i form av schalottenlök och gräslök; nej, det måste ha varit något utöver det vanliga med med äggulorna, citronsaften och smöret. Till skilnad från bearnaisesås, så har hollandaisen aldrig gjort mig det minsta stressad eller nervös. Jag råkar (ta i trä) helt enkelt tycka att det är närapå idiotsäkert att piska ihop en hollandaise. Har ni inte gjort det tidigare, så är det hög tid att börja nu, när säsongen får primärer är i startgroparna.

Ni som följer Smaskens.nu på Facebook vet redan att jag föll til föga för de frestande högarna av sparris som saluförs på Hötorget, och i lördags kom jag således hem med två rejäla knipen sparris; såväl vit som grön. Färsk sparris av god kvalitet var länge svårt att få tag på i vanliga mataffärer. I varje fall upplevde jag det så, som om en moment 22-situation gjorde sparrisen lika svårsåld och av dålig kvalitet som den var dyr. Det känns som att det var förra först året sparrisens av god kvalitet blev pålitlig, och tillgänglig, även utanför delikatessbutikerna och de mer specialiserade dagligvaruhandlarna.

Hur kan en hollandaisesås bli så makalöst god, med så få och förhållandevis enkla ingredienser? Ja, det kan jag inte svara på, annat än att det är synd och skam att inte smiska ihop sin egen hollandaise, när det (som sagt) är så enkelt - och så gott.

Hollandaisesås med en twist
2 stora äggulor
2 msk citronsaft
150 gram smör, skuret i tärningar

Smaksättning
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad gräslök

1. Blanda äggulorna och citronsaften i en kastrull.
2. Värm försiktigt, och vispa under tiden. Jag brukar ha i en smörtärning från början, för att ha koll på den successiva temperaturökningen.
3. Mata såsen med smörtärningar och se till att hålla en jämn medelvärme.
4. Såsen tjocknar ganska snabbt, och då gäller det att lyfta av kastrullen från plattan i tid. De sista smörtärningarna brukar jag ofta kunna vispa ned när kastrullen dragits av plattan.
5. Eftersom hollandaisesåsen ska serveras rumstempererad, går den bra att förbereda någon timma innan den ska ätas. 6. Om du vill smaksätta såsen, så blanda i schalottenlöken och gräslöken precis innan den ska serveras.

14 kommentarer:

 1. Nä, jag har aldrig lyckats få ihop en bra hollandaise utan att det skär sig. Precis som aïoli, köper färdig! *skäms*

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig testat att laga hollandaise, men den är säkert god tillsammans med sparris!

  SvaraRadera
 3. Att sparris blev så "inne" är ffa för att Norbert Lang på gamla Paul & Norbert (Strandvägen 9) tog som uppgift att hans tyska sparris borde ätas även här. Hade nog tagit mycket längre tid om han inte TV4 plockat in honom i april-sofforna.

  SvaraRadera
 4. Jag åt just sparris med hollandaise ute i lördags, och inte blev jag besviken heller. Inte ofta en bea/hollandaise håller måttet ute.

  Men får snart bege mig till Borough Market och köpa vit sparris, den är inte särskilt vanlig i butik här i London.

  SvaraRadera
 5. Chokladtossig? Kika gärna in i min chokladvärld! :)

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde din hollandaise igår, men blev den inte i suraste laget? 2 msk citronsaft smakar mycket! Nästa gång blir det 2 tsk istället.

  SvaraRadera
 7. Japp, hollandaise blir det till nyköpta gotländska sparrisen!

  SvaraRadera
 8. Men så lustigt, jag har släpat med mig färsk, tysk sparris (har aldrig sett finare faktiskt) från Schweiz och tänkte att inne hos dig skulle jag nog kunna söka mig inspiration kring den, och så ligger detta som senaste inlägg. Vi piskar Hollandaise här redan ikväll, håller tummarna för att det går smidigt. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Din sås verkar god,jag tycker också om sparris och köper färska och tjocka direkt ifrån en odlare(jag bor på landet)mums!

  SvaraRadera
 10. Gjorde en hollandaisesås inspirerad av ditt recept igår och det blev supergott, väldigt lyckat att ha i gräslök (skippade scharlottenlöken). Serverade till färsk grön sparris och stekt lax, mums!

  Återkommer till smaskens minst en gång i veckan för att få recept inspiration, och får det alltid både av nya inlägg och det gedigna arkivet. Tack för all tid du lägger ner på detta och för att du delar allt gott med oss!!

  SvaraRadera
 11. Sara: Ni har säkert bra helfabrikat hos er, och du gör ju så mycket andra fina saker... ;-)

  Hovkonditorn: DÅ har du något att se fram emot!

  Stefan: Där ser man, tack för informationen!

  Matarkivet: Låter som en bra plan!

  Anonym: Smaken är som baken - jag gillar en riktigt syrlig hollandaise, helt enkelt.

  Sandra: Vilken tajming! Hoppas det blev riktigt gott.

  Fröken Dill: Hollandaise it is!

  Mikael: Tack ska du ha, det låter härligt att bo så nära en odlare!

  Ingela: Roligt att höra, tack för de fina orden - jag blir så glad!

  SvaraRadera
 12. När jag provsmakade i kastrullen tyckte jag verkligen den var för syrlig men sedan tillsammans med sparrisen var den fantastiskt god! Tack för allt arbete du lägger ned, det är verkligen en stor inspirationskälla för mig!

  SvaraRadera
 13. Vansinnigt enkel att göra och väldigt festlig. Tyckte också först att den var väldigt syrlig, men med sparris, lax och potatis blev det toppen. Urgod sås, tack!

  SvaraRadera
 14. På www.sparrisfestivalen.nu kan ni läsa allt om sparris. Det finns många olika sparrissorter, alla med olika egenskaper. I Sparrisfestivalen använder vi Schwetzinger Meisterschuss, som är vit och tillhör de smakrikaste. Den kräver hög värme och kan inte odlas på våra breddgrader. I gengäld ger den en smak som är svår att överträffa.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...