måndag 21 februari 2011

Sådant som tröstar

Jag är egentligen inte alls på blogghumör för tillfället. Det är inte en slump att det varit tyst här den senaste veckan. Nu ska jag ta mig i kragen och faktiskt försöka dela med mig av det goda vi trots allt lagat och ätit sedan jag senast skrev här. I stället för att beklaga min bristande entusiasm, vill jag berätta om denna grymma kaka, som jag trakterade familjen med förra torsdagen. En chokladkaka med både cocos, chokladpellets, farinsocker och kardemumma; jag har en hang up på båda dessa sistnämnda ingredienser, för tillfället.

Åt en chokladkaka med just kardemumma för några veckor sedan, som fick mig att vilja gå loss på mitt kanske äldsta och mest trogna recept. Detta kan mycket väl vara den första kaka jag själv bakade; och gudarna ska veta att jag bakat den under årens lopp, fler gånger än jag kanske borde.

Det finns många som tycket det är fel att använda mat som tröst, och det kan jag väl i princip hålla med om. Däremot tycker jag det är mer än rätt att använda sig av ätbara saker för att pigga upp sig. Trots att dagarna är ljusare, och våren kommer närmare, så tycket jag helt ärligt att detta är en väldigt jobbig tid på året. Jag är helt enkelt inte på topp; det är tungt och motigt.

Då kan en chokladkaka med farin, kardemumma, cocos och chokladpellets, toppad av en rejäl klick smetana, höja livsandarna ordentligt.
Det här fick mig helt enkelt att må lite bättre. Smetana är dessutom en makalös produkt. De kräsna (på gränsen till stockkonservativa) barnen föredrog dock vispad grädde.

Min trösterika chokladkaka
2 ägg
1 dl farinsocker
2 dl rörsocker strö
2 msk äkta vanilksocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma, nystött
100 gram smält smör
4 msk cacao
90 gram vetemjöl (cirka 1,5 dl)
1 dl mörka chokladpellets
cocos och smör till formen

1 tsk farinsocker + 0,5 tsk nystött kardemumma att strö över kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, och bröa den med cocos.
Vispa ägg, farin, socker, vaniljsocker, salt och kardemummma pösigt.
Rör ned smält smör. Sikta över cacao och vetemjöl, och blanda ned i smeten. Rör därefter ned chokladpelletsen.
Häll smeten i formen, och grädda längst ned i ugnen i 35 minuter.
Strö farin och kardemumma över kakan genast efter att den tagits ur ugnen.
Servera med smetana eller vispad grädde.

11 kommentarer:

 1. Låter gott med kardemumma i kakan. Och visst skall man äta något gott när man är nere, det hjälper, i alla fall lite. Ha det bra, kram!

  SvaraRadera
 2. Choklad och kardemumma later gott ihop! Pa tal om gott sa lagade jag din lasagne med flaskfars, fankal, vitt vin och mozzarella igar och den var fantastiskt god! Ser framemot resterna till lunch idag. :)

  SvaraRadera
 3. Kardemumma i låter hur gott som helst :-)

  SvaraRadera
 4. åh, nu blev jag lite hemlängtansfull. Växte upp med det där porslinet.... Kakan verkar underbart gott - älskar kardemummakakor!

  SvaraRadera
 5. När ska chokladpelletsen ner? Och ska de bara blandas i eller smältas?

  SvaraRadera
 6. Hovkonditorn: Tack! Ja, varför inte pigga upp sig med något gott?

  Matarkivet: Kakan blev grym. Och, så roligt att ni gillade lasagnen! Jag är själv helt såld på just kombon fläskfärs, vitt vin, fänkål och tomat.

  Pytte: Det är viktigt att lyssna på sin kropp när man är gravid ;-)...

  Cupcakesfluffan: Kardemumma och choklad passar jättebra ihop! Det är jättegott med kardemumma i varm choklad, till exempel.

  chall. Jag är väldigt förtjust i Mon Amie. Och eftersom nästan allt vår porslin är vitt, bryter det av fint med ett blommigt "kakfat".

  brysselkakan: Men herregud, det momentet hade jag tydligen hoppat över. Åtgärdat. STort tack för påpekandet!

  SvaraRadera
 7. Gud vad gott, jag älskar kardemumma, Kardemumma och choklad gifter sig så gott. Som kombinationen av choklad och apelsin.. Finns det något godare?

  SvaraRadera
 8. Jösses vad god! Absolut den godaste chokladkaka jag ätit! TACK!

  SvaraRadera
 9. Chokladterapi fungerar, det lyfter en kanske inte hela vägen men väl en bra bit.

  SvaraRadera
 10. matelina: Håller med!

  brysselkakan: Vilken underbar komplimang - tack själv!

  Helena Ljunggren: Så sant!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...