söndag 6 februari 2011

Dillkött på långlagad kalvbog


Vi har haft mina föräldrar på besök i helgen, och för söndagens middag kände jag starkt för att sätta ihop en meny med lite mer klassiska, svenska smaker. Till förrätt bjöd vi på Öjebytoast, och till varmrätt blev det, som ni förstår, dillkött på långlagad kalvbog. Efterrätten var en grym mjölkchokladpudding med punchgrädde (recept kommer).

I fredags köpte jag denna fina kalvbog på Sandströms, med dillkött i tankarna. Till skillnad från hur dillkött brukar tillagas, ville jag pröva att långlaga bogen. Jag var fullständigt övertygad om att detta skulle visa sig mycket lyckat; jag har trots allt enbart positiva erfarenheter av detta tillagningssätt.

Dillkött tillhör de där goda rätterna som man ofta tänker på, men sällan lagar. Jag hoppas att min variant av detta klassiska recept kan inspirera några av er att rusa åstad och skaffa kalvbog, eller kalvrygg. Det är så mycket enklare än man kan föreställa sig.

Nu var det söndag idag, och jag lämnade min kalvbog i ugnen ovanligt kort tid för att vara jag; i knappt fem timmar, på 100 graders ugnsvärme.
hade det i stället varit en vardag, hade jag som vanligt ställt in grytan i kall ugn på morgonen, satt ugnen på cirka 85 grader, och låtit alltsamman stå över dagen.


Dillkött på långlagad kalvbog
1,7 kilo kalvbog
0,5 gul lök, klyftad
3 morötter
ett knippe dill (bara kvistarna)
salt
12 vitpepparkorn
2 lagerblad
5 dl vatten

Salta kalvbogen runtom. Lägg den i en emaljerad gjutjärnsgryta tillsammans med de övriga ingredienserna. Häll i vattnet. Ställ in grytan i ugnen, och tillaga på 100 grader i cirka fem timmar.

Tag ut grytan ur ugnen. Lyft ur kalvbogen, och lägg den på en skärbräda. Plocka upp morötterna, och spara dem. Sila bort övriga ingredienser, och spara buljongen till såsen.

Sås
3 msk smör
3 msk vetemjöl
buljong (cirka 7 dl)
2-3 tsk 12% ättiksprit (12 %)
1 tsk råsocker
vitpeppar ur kvarn
1 dl finhackad dill
salt efter smak
1 äggula
1 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen tillfälligt från plattan, tillsätt mjölet, och rör ihop. Späd med buljongen under vispning, och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Koka upp under omrörning.
Tillsätt ättika; smaka dig fram till. Blanda äggulan och grädden, och vispa ned i såsen. Smaka av med vitpeppar och salt. Varmhåll såsen medan du tar hand om köttet.

Kalvbogen är nu så mör att det går att lossa köttet från benet med bara händerna. Bryt köttet i stora, generösa bitar. Skär bort fett efter smak. Dela sedan morötterna, och blanda kött, morötter och sås i ett lämpligt kärl. Strö över dillen och blanda runt precis innan serveringen. Kokt potatis och gröna bönor passar bra till. Öl är i mitt tycke den lämpligaste måltidsdrycken till dillkött.

6 kommentarer:

 1. Dillkott har jag aldrig atit mer an i skolan och det var ju inte direkt det samma som din version. Jag gillade inte skolans, men detta ser ju hur gott ut som helst!

  SvaraRadera
 2. Foodelicious: Tack, det var det!

  Matarkivet: Tack! Kanske inte den mest insmickrande storköksmaten, men det är en grymt god rätt som ska tillagas med omsorg ;-)!

  SvaraRadera
 3. Köpte kalvrygg i dag då de inte hade bog. Men jag såg när jag läste igenom receptet att ägg och grädde saknas i ingredienslistan. Mängden grädde du använder är väl det som är intressant. I dag gör jag din pulled pork! Köpte även ett gäng oxkinder, har du något bra recept där kanske?

  SvaraRadera
 4. Åh, dillkött är ju en sådan klassisk och helt gudomligt god maträtt.Känns så helt rätt med det klimatet vi har nu :)

  SvaraRadera
 5. Frederic: Nu skäms jag som en hund. Snacka om att missa något riktigt i receptet! Jag korrigerar det genast, och lovar att korrekturläsa ordentligt innan jag publicerar inlägg framöver!

  Tack för maten mamma: Det lär vara långkoks-läge länge framöver, med den här snövintern!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...