tisdag 8 februari 2011

Pulled pork på bogbladsstek

Ni har nog märkt att jag gillar bilder på kött?

Det är flera veckor sedan jag lagade pullled pork på bogbladsstek; jag har bara glömt av att skriva om det. Saker och ting kom emellan. Precis på samma sätt som att jag sedan flera år velat laga just pulled pork, efter att ha läst om det på många bloggar, men inte kommit mig för.
Bättre sent än aldrig, kan man å andra sidan säga, med tanke på hur gott det blev. Det här lär garanterat bli något som kommer att serveras här hemma med stor regelbundenhet.

Jag experimenterade mig fream, men hade detta recept från Lisa Förare Winbladh i tankarna när jag vidtog mina mått och steg. Jag fegade en aning med kryddorna, ska jag ärligt erkänna. Men, eftersom det var första gången jag lagade pulled pork, ville jag hitta en lagom nivå, något att kunna utgå ifrån vid kommande tillagningstillfällen.

Det verkar som att karré är den vanligaste styckningsdetaljen när man tillagar pulled pork. Det ska givetvis prövas, det också, men jag kan meddela att min kära bogbladsstek uppförde sig alldeles utmärkt.

Min man, som tillbringat mer tid i USA än jag gjort, och rest runt och ätit en hel del, tyckte att detta påminner mycket om North Carolina Barbecue. Det kan jag inte uttala mig om. Däremot skulle jag önska att alla de, som till skillnad från min familj sitter fastcementerade i det svenska taco-träsket, som omväxling ville pröva detta. Det går att långlaga över dagen, inför fredagskvällens eventuella mys.

Eftersom jag lagade min pulled pork som söndagsmiddag, körde jag den på 100 grader, i knappt sex timmar. Annars brukar jag, som ni vet, förorda cirka 85 grader; över dagen, vilket brukar betyda uppemot tio timmar. Det blir det sannolikt nästa gång.

Pullled pork på bogbladsstek - första försöket
drygt 2 kg bogbladsstek
chef Paul Prudhommes Magic Barbecue Seasoning
olivolja

Vår barbecuesås
1 burk Mutti krossade tomater
4 klyftor vitlök
0,5 dl Heinz tomatketchup
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk Chef Paul Prudhommes chipotlepulver
1 tsk nystött spiskummin
2 msk honung
2 msk bourbon
1 tsk flingsalt
några drag med svartpepparkvarnen

Sätt ugnen på 100 grader. Häll olivolja i botten på en emaljerad gjutjärnskastrull. Krydda bogbladssteken runtom med Chef Pauls barbecuekrydda.
Mixa samman ingredienserna till barbecuesåsen. Bottna i grytan med någon deciliter, lägg sedan i steken, och häll resterande mängd sås över.
Lägg på locket, och kör in i ugnen i fem-sex timmar.

Plocka upp bogbladssteken ur grytan. Reducera såsen till ungefär halva dess mängd. Finfördela under tiden bogbladssteken. Rör sedan ned köttet i såsen, så att det blir en smidig, inte alltför blöt köttröra.

Denna gång valde vi att servera pulled pork med hembakade pitaliknande bröd. Tortillas eller nachochips passar givetvis bra till. Gräddfil, majs och en guacamole var goda, kompletterande till behör.

Någon sorts pitaaktigt bröd
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk råsocker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
cirka 700 gram vetemjöl (knappt 12 deciliter)

Rör ut jästen i vattnet tillsammans med salt, socker och olivolja. Arbeta ned mjölet i degvätskan. Låt jäsa i uppemot en timma.
Dela degen i tolv bitar. Kavla ut dessa till cirka 1,5 centimeters tjocklek, och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter, eller tills de fått fin färg.


9 kommentarer:

 1. Måste testas snarast!

  Har länge funderat på pulled pork, namnet då mest, men det har glömts bort bland allt annat som "måste" testas.

  Blir det någon nämnvärd skillnad på säg 85 och 150 grader?

  SvaraRadera
 2. Aldrig testat detta men ser fantastiskt gott ut i alla fall :-). Får absolut testa på mig det vid tillfälle!

  SvaraRadera
 3. Gud sa gott det ser ut! Det skulle jag kunna ata nu direkt, till frukost. Maste testas inom en snar framtid, helt klart.

  SvaraRadera
 4. Men om man nu bor med människor som inte äter fläskkött, kan man laga något annat kött "pulled"?

  SvaraRadera
 5. Ser jättegott ut. Hittar chef Paul Prudhommes Magic Barbecue Seasoning hos någon större matkedja?

  SvaraRadera
 6. Frederic: Jag tycker att köttet blir ännu mörare och smörigt smidigt när jag långlagar på 85 grader. Föredrar det helt klart, men bevisligen fungerade även denna variant utmärkt!

  Foodelicious: Jag rekommenderar det, som du förstår, varmt!

  Matarkivet: Klart du ska testa det!

  Kollegan K: Det fick du ju bra svar på på lunchen idag, eller hur ;)?

  Åsa: Vi har köpt den i en vanlig mataffär, det är inget specialimport eller liknande. Tror det var en ICA-butik?

  SvaraRadera
 7. Det både ser och låter helt fantastiskt. Du är bara bäst på det här och jag gillar att du skriver att du inspirerats av Lisa...=)f

  SvaraRadera
 8. Kan läsa hur många pulled pork-recept somn helst. Slurp!

  SvaraRadera
 9. Halloj! Jag har letat chipotlepulver i våra lokala affärer men gått bet. Är det följande du brukar använda? http://www.chefpaul.com/site.php?pageID=356&iteminfo=1&productID=85
  Tack! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...