tisdag 8 februari 2011

Mjölkchokladpudding med punschgrädde

Det här var en mycket passande avslutning på en middag som inleddes med Öjebytoast, och vars huvudrätt bestod av dillkött på långlagad kalvbog. Det kändes som en ganska klassisk, svensk söndagsmiddag, och då var det inte mer än rätt att avsluta med en variant på chokladpudding, en efterrätt som många med mig minns från barndomen.

Som barn älskade jag chokladpudding passionerat, trots att det inte var mer avancerat än en pulverefterrätt som rördes ihop med mjölk. När jag i eftermiddags lagade till denna ganska lyxiga chokladpudding, sneglade jag inte så lite på mina tidigare recept på chokladcréme, som jag då valde att kalla det. Nu skriver jag pudding, trots att ckokladpudding brukar tillagas med maizenamjöl, och inte med gelatin. Kanske borde denna efterrätt snarare kallas mjölkchoklad-panna cotta, men just denna gång fick den heta pudding Jag råkar helt enkelt föredra den konsistens gelatinet ger tillsammans med choklad.

Snåla inte när ni väljer choklad. Jag hade Chokladfabrikens ljusa drickchoklad hemma, vilket närmare bestämt är en blandning av pellets och pralingjutningsrester av Callebaut-choklad. Det gav ett alldeles strålande resultat.

Eftersom dagens efterrätt inte planerats i förväg, utan tillkom i stundens inlevelse, var jag tacksam över att ha en gräddskvätt över, som jag vispade, och smaksatte med punsch från flaskan i frysen. Det blev det perfekta tillbehöret till den krämiga chokladpuddingen. Denna efterrätt är helt enkelt ett strålande exempel på att det inte alltid är de mest välplanerade rätterna som blir de mest lyckade. En blivande familjeklassiker, det garanterar jag.

Mjölkchokladpudding med punschgrädde (8 portioner)
200 gr mjölkchoklad av god kvalitet
2 dl vispgrädde
2 dl gammaldags mjölk
1 krm flingsalt
3 gelatinblad, generöst blötlagda
(lite mörk choklad till garnering)

1,5 dl vispgrädde
2 msk Cederlunds Caloric punsch (nr 592)

Värm grädde och mjölk i en kastrull. Tag kastrullen från plattan när mjölken blivit riktigt het; rör noggrant ned chokladen, så att den blandar sig ordentligt.
Blanda ned gelatinbladen så att de blir helt upplösta i chokladmjölken. Fördela blandningen i åtta portionsglas eller formar. Ställ in puddingarna i kylskåpet, och låt dem stå i åtminstone tre timmar innan de ska ätas.
Blanda grädden med punschen, och vispa tills grädden blit fast i konsistensen. Fördela grädden ovanpå chokladpuddingarna precis innan de ska serveras. Garnera eventuellt med bitar av mörk choklad, eller riv lite choklad över grädden.

5 kommentarer:

 1. Chokladpudding ar ju hur gott som helst! Som barn foredrog jag alltid Ekstroms fore mammas hemlagade for jag tyckte den var skum i konsistensen, sa jag provar nog forst ditt recept, sen hennes. :)

  SvaraRadera
 2. Matarkivet: Du har blivit en sådan trogen kommentatör - det tackar jag för! Detta var en helt otroligt fin chokladpudding. Skulle inget hellre önska än att jag hade haft en stor balja av den framför mig, i skrivande stund!

  SvaraRadera
 3. Det där ser ju så gott ut, var så längesedan jag åt chokladpudding sist och punshgrädde till låter mumsigt det

  SvaraRadera
 4. Cupcakesfluffan; Klassiska, goda smaker!

  SvaraRadera
 5. Bjöd på både dillköttet och chokladpuddingen idag men chokladpuddingen blev mest lyckad :) Punschgrädden var perfekt till!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...