måndag 14 februari 2011

Mandeltårta på nytt sätt
(jag övar inför påsk)

Jag förberedde denna tårta genom att baka den redan under gårdagen. Inte för att det är alla hjärtans dag idag. Nej, för att vi skulle sitta och planera på jobbet, och jag hade lovat att ordna något gott till fikapausen. Att valet föll på en ny variant av min mammas mandeltårta, det är egentligen ganska enkelt. Jag tänker mycket på påskmat för tillfället, trots att det är flera månader kvar till påsk, och jag tog därför tillfället i akt att öva på en för mig ny variant av det som för min familj blivit en klassisk påsktårta.

Detta är vad som kallas Kung Oscars mandeltårta i många bakböcker. Två mandelbottnar, i stället för den enda botten jag är van vid. Lite större mängd äggkräm, som dessutom förstärks med finhackad mandelnougat. Det kan ju knappast bli fel, eller hur? Mina kollegor åt med påtagligt god aptit. Det blev så pass mycket över av tårtan, att min familj fick varsin smakbit. En föraning av vad som komma ska, i slutet av april.

Jag valde att blanda ned den finhackade mandelnougaten i äggkrämen redan kvällen innan tårtan skulle ätas. Detta ledde till att nougaten på ett mycket läckert sätt läckte i äggkrämen, varvid den vanligtvis gula krämen i stället fick en ljusbrun nyans. Den som vill, blandar inte ned nougathacket i krämen förrän precis innan tårtan ska monteras. Detta ska jag pröva nästa gång.

Mandeltårta på nytt sätt
Tårtbotten
100 gram sötmandel
1 dl råsocker
4 äggvitor

Sätt ugnen på 200 grader. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, cirka 22 centimeter i diameter.
Mixa sötmandel och råsocker finkornigt. Vispa äggvitorna riktigt styva. Blanda därefter ned mandelmixen, och bred ut smeten i de två rundlarna på bakplåtspappret.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 12 minuter, eller tills de fått fin färg.

Mandelnougat
20 sötmandlar, finhackade
0,75 dl råsocker

Hetta upp råsocker och mandelhack i en stekpanna. Passa noga, för råsockret bränns lätt vid. När sockret är smält, skrapas det ur stekpannan och får kallna på ett bakplåtspapper. Bryt det sedan i mindre bitar, och krossa dem i en mortel, eller genom att stötvis mixa dem.

Äggkräm
4 stora äggulor (eller fem mindre)
50 gram smör
2 dl vispgrädde
1 dl råsocker

Värm ingredienserna varsamt i en kastrull. Sjud krämen under omrörning; den får inte koka, men ska tjockna påtagligt.
Drag sedan kastrullen från plattan. Låt krämen svalna, och därefter kallna helt i kylskåp.

Montera tårtan någon timma innan den ska ätas. Blanda nougathacket i äggkrämen. Bred knappt hälften på den ena mandelbottnen, lägg på den andra, och bred på resten av krämen.

3 kommentarer:

 1. Mandeltårta är så gott, men jag har aldrig gjort egen

  SvaraRadera
 2. Å se där, en variant på vad som går under namnet "Kladdtårta" hemma hos oss! Egentligen heter den Succétårta, sade mormor som hittade receptet någonstans. Den har alltid varit defaulttårtan på födelsedagarna, eftersom min familj inte var så förtjust i gräddtårtor.

  Jag är inte säker på att krämen är exakt den samma i vår variant – det känns som det är mer smör och vi kallar den just "smörkräm" – och vi har dessutom i någon tsk kaffepulver. Mycket gott!

  Måste kolla upp receptet när jag kommer hem.

  (Dessutom är jag van att äta den utan mandeltoppingen, eftersom jag inte gillade spånen som liten och mormor förstås anpassade sig efter barnbarnet.)

  SvaraRadera
 3. Vad gott med nougat i!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...