fredag 6 juli 2012

Smaskens bästa jordgubbstips

När man som jag råkar vara gift med en man som praktiskt taget vuxit upp i ett jordgubbsland, och som redan i späd ålder förätit sig på dessa röda bär, är vi inte en familj som direkt frossar i jordgubbar, när de är i säsong. Det händer nog oftare att jag lagar glass på de läckra bären, än att vi äter dem au naturel. (Recept på mina jordgussglassar hittar du för övrigt här och här.)

Dock vill jag sända en varning till alla de som i likhet med mig har lite mindre barn. Jordgubbar är nämligen mycket starkt vattendrivande. Det är med andra ord klokare att äta dem mitt på dagen, än som efterrätt, strax innan läggdags; åtminstone om de ska ätas i större mängder.

Nu händer det trots allt ändå så här års att vi köper oss några lådor jordgubbar. Jag har givetvis en del knep och metoder kring hur jag behandlar bären i fråga. Dessa delar jag gärna med mig av. Några av er känner kanske igen dessa tips från förra sommaren då jag fortrafarande bloggade på Allt om Mat, men jag kör dem i repris, lika fult. Kanske är det gammal skåpmat, men för vissa av er kanske mina metoder kan vara nyheter, och komma till nytta?

* Snoppa aldrig bären innan du sköljer dem, annars riskerar du att vattnet tränger in i bären och gör dem blöta.

* Är bären inte så vackra som du hade önskat? Klyfta dem i så fall i mindre bitar. Se själv på bilden här nedan. Inte kan väl någon se att dessa jordgubbar hade mist sin ursprungliga fräschör, efter att ha förvarats i kylskåp i två dygn?

* Är bären inte så söta i smaken som du vill ha dem? Dela då bären, och pudra över florsocker, gärna varianten florsocker av rörsocker, om ni delar min fäbless för sådant socker. Hur mycket socker du vill ha är en smaksak. Varför florsocker? Jo, jag tycker helt enkelt det blir godare om det inte krasar av socker i munnen. Tänk också på att inte låta de sockrade bären stå mer än cirka tjugo minuter. Om de står för länge, blir de uppblötta och sladdriga.

* Det är väldigt gott att dela jordgubbarna, och skeda över lite god likör, som de får stå en kort stund och marinera i. Det kan till exempel passa med Grand Marnier (även Triple Sec fungerar), ja, varför inte Crème de cassis eller Licor 43? Servera de marinerade bären med lättvispad, osötad vispgrädde, eller mascarpone.

* Den som inte vill använda sig av alkoholhaltiga drycker, kan smaksätta bären med florsocker och saften av lime och citron.

* De är också riktigt gott att koka en enkel sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten), och smaksätt den med vaniljpulver, eller stött kardemumma. Ringla sedan den avsvalnade lagen över jordgubbarna, och blanda.

Jordgubbar i fruktsallad är minst sagt underskattat. Ofta äter vi dem i ensam majestät, men de vinner verkligen på att kombineras med andra frukter och bär. Den allra läckraste blandningen är nog i mitt tycke fruktsallad på jordgubbar, pakistansk mango och passionsfrukt. Detta blir verkligen något av det lyxigaste man kan avsluta en sommarmåltid med.

Frågan är nog ändå om det inte är dött lopp mellan den föregående fruktsalladen och denna, som vi njöt av i går kväll. Sommarsmaken av jordgubbar, galia- och cantaloupmelon är en sådan där hägring som jag drömmer mig tillbaka till under riktigt tunga senvinterdagar, när sommaren alltid känns som mest avlägsen.

Passa på och njut, det säger jag bara, av de söta aromatiska bären, som egentligen, om man tittar noga på dem, är rent absurt stora och röda.

Fantastiska jordgubbar. Har ni några egna tips, så dela gärna med er av dem!

2 kommentarer:

  1. Det är också fantastiskt gott att skiva ned jordgubbar i ”vanlig” sallad. Hacka ner lite mynta så blir det ännu bättre.

    SvaraRadera
  2. Många bra jordgubbstips! Det där med vätskedrivande hade jag ingen aning om.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...