söndag 15 juli 2012

Efterrätt för alla dagar

"Får vi efterrätt idag?", frågar vår yngsta dotter i stort sett varje kväll. Vanligen får hon ett trist "nej" till svar, men nu är det trots allt sommar och semester, och det har lett till en ny regim i vårt hem.

Nu har jag helt tappat räkningen på hur många dagar i rad vi avslutat middagen med denna typ av efterrätt. Just i det här fallet finns det verkligen ingen anledning att ändra ett välfungerande koncept. Vi är nog många som ser yoghurt och frukt som den perfekta avslutningen på vilken sommarmiddag som helst.

Efter att ha prövat oss fram har vi insett att den grekiska yoghurten är vår favorit. Smaklökarnas pålitlighet kan säkert diskuteras, och jag vet inte om vi skulle klara oss vid ett blindtest. Emellertid finns det i vårt tycke en sorts torr strävhet i den grekiska yoghurten, som vi inte hittar hos någon av de andra.

Vi sötar yoghurten med honung, och smaksätter den sedan med antingen bourbonvaniljpulver eller nystött kardemumma.

Vad vi sedan toppar yoghurten med, ja, det varierar från dag till dag. Det faktum att vi i år har semester i stan har hittills strypt tillgången på egenhändigt skördade bär från skog och mark. Som tur är finns det frukt- och frysdiskar i närmaste mataffär, med ett aldrig sinande utbud.

Små koppar och glas har toppats av hallon, med eller utan blåbär. En annan höjdare är kvartade (och vid behov lätt sötade)jordgubbar. Härom kvällen fick det bli en liten improviserad kompott på persikor vilka vägrat mogna i den hastighet jag hade önskat.

Vill man, så kan man toppa härligheten med hackade nötter, rostad kokos eller nypa av något litet blad ur örtträdgården (i vårt fall de prunkande krukorna och korgarna på uteplatsen).

Nu drömmer jag om krusbär. Dessa bär är obegripligt svåra att få tag på, om man inte har tillgång till en välsorterad saluhall och en tjock plånbok. Ja, eller givetvis - en egen trädgård med bärbuskar. Innan sommaren är slut vill jag njuta av yoghurt toppad av krusbär. Innan dess hägrar björnbär som en potentiell höjdare. Om vi inte börjar om från början med hallon, vill säga.

5 kommentarer:

 1. Åh, vad gott det låter. Lite som mammas kök;). Franska barn förvaäntar sig dessert; är dina barn franska månntro?

  SvaraRadera
 2. Fransk mat: Det är verkligen löjligt gott! I går gjorde jag och min man en vuxenvariant, och marinerade jordgubbar och nektariner i Triple Sec och honung, och åt med vanilj- och honungsyoghurt. Lyx :-)

  SvaraRadera
 3. Jättegott! Jag gillar att använda turkisk yoghurt också. Ricotta använder jag mycket då detta inte har någn syrlig smak (är dock tjock i konsistensen).

  SvaraRadera
 4. Krusbär? Hade vi bott kvar i Spånga hade du fått komma och plocka så mycket du velat, jag visste aldrig vad jag skulle göra av dem. Har fortfarande kvar en hel del i frysen.

  SvaraRadera
 5. Verkar gott. Har du förslag på vad man kan göra med mycket krusbär.
  Fortsatt trevlig sommar. Ewa

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...