torsdag 5 juli 2012

Cocosflarntårta med hallon

Jag kom att tänka på ett minne från förra sommaren på landet. Vi plockade en och en halv liter vildhallon en dag i början på augusti, de tre äldsta barnen och jag. När jag ser på bilden av hallonen i skålan kan jag känna doften och smaken lika tydligt som om jag haft dem framför mig. Nu har jag inte längre mina hallonställen på landet. Kanske måste jag snoka runt här hemma i närförorten och se om jag kan hitta några nya?

Det var dock inte dessa hallon som hamnade i tårtan ni ser här nedan. Det hade varit rena helgerånet. Vildhallon kokar man sylt av, och därmed basta. I mitt tycke är detta det som gör att vildhallon bäst kommer till sin rätt. Sylten njuter vi sedan av till pannkakor under vintern, och minnas den avlägsna sommaren med inte så lite vemod och saknad.

Hallonen till tårtan på bilden, de kom från frysen. Tårtan, den var inspirerad av vad jag fick smaka på vid en sommarlunch på jobbet i slutet av juni förra året. En arbetskamrat hade bakat flarnbottnar med cocos, och lagt vispgrädde och skivade jordgubbar mellan dem. Receptet kom, om jag inte minns fel, från Vår Kokbok. Jag hade inte denna bok i min ägo, men i stället hade jag ett bra recept på havreflarn. Detta recept kommer ursprungligen från min mamma, och jag har framgångsrikt experimenterat med det under årens lopp. det fick komma till nytta för ett experiment, som blev riktigt lyckat.

Att kalla denna tårta för snabb och enkel, det är närmast en underdrift. Bottnarna tar bara fem minuter att grädda, och att vispa grädde och montera tårtan tar väl ungefär fem minuter, det också. Det enda kruxet är att det är svårt att skära snygga bitar av tårta, eftersom flarnen är knäckiga. Man får anfalla tårtan med en vass kniv, helt enkelt. Eftersom den är så otroligt god, känns bitarnas utseende inte det minsta intressant. Tårtan går heller inte att spara, och ska absolut inte monteras i förväg, eftersom flarnbottnarna då mjuknar av grädden utifall tårtan får stå för länge.

Om jag hade haft röda vinbär, hade jag inte tvekat att lägga dem i denna tårta. Det hade säkert varit en lyckad kombination. Kanske någon av er som läser här vill pröva detta, och rapportera om det funkar?

Cocosflarntårta med halon och grädde
75 gr smör
1 dl rörsocker strö
60 gr vetemjöl (cirka 1 deciliter)
1 dl cocosflingor
2 msk mörk sirap
2 msk vispgrädde
0,25 tsk bakpulver
1 krm salt

300 gram hallon
2,5 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång, urskrapad, eller 2 krm ekologiskt vaniljpulver

(myntablad och florsocker till dekoration)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rita två runda cirklar, cirka 25 cm i diameter, på två bakplåtspapper.
3.Blanda alla ingredienser till flarnbottnarna i en kastrull, och värm den till en smet under omrörning.
4. Fördela smeten på de två rundlarna, och grädda varje plåt i 5 minuter i mitten av ugnen.
5. Låt bottnarna svalna på plåtarna.
5. Vispa grädden fluffig tillsammans med vanilj.
6. Bred grädden på den nedre flarnbotten, lägg på hallon, och täck med den andra botten.
6. Dekorera med myntablad, och pudra lite florsocker över, om du så vil.
7. Servera genast.

2 kommentarer:

  1. ser verkligen somrigt o gott ut!!

    SvaraRadera
  2. Receptet får mig att minnas mammas knäckflarnstårta fylld med apelsingrädde (vispgrädde+outspädd apelsinjuice). Knäckigt sött möter syrligt lent.Klockren kombo

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...