onsdag 18 juli 2012

Smaskens räkor, från Bloggreceptboken 2012

Igår hade vi vännerna P och K på besök. Vi lyckades grilla trots det lynniga vädret med ömsom regn, ömsom sol. Till förrätt bjöds dock inte något grillat. I stället gjorde jag mina räkor från Bloggreceptboken 2012.

Faktum är att det var första gången lagade dessa räkor sedan jag skapade receptet. Jag har bara inte kommit mig för att göra dem på nytt, vilket är märkligt, med tanke på hur oerhört goda de är.

Denna gång använde jag en hel, färsk röd chili, i stället för chiliflakes. Dessa är för övrigt är ganska opålitliga, då de måste fräsas på ordentligt i olja för att avge önskad chilihetta; i varje fal om man, som jag, köpte dem av märket Santa Maria. Vännen K tipsade om att köpa chiliflakes i någon asiatisk butik. Dessa levererar ordentligt drag, så jag vet vart jag ska bete mig för att uppgradera kryddskåpet. Jag var också mer generös med lime denna gång, och det var väldigt gott.

Vi serverade limeklyftor och bitar av grillat surdegsbröd som tillbehör. Räkorna går givetvis lika bra att ta helt utan bröd, eller att blanda till exempel blanda med väl sköljda glasnudlar till en enkel sallad.

Jag kan garantera att det inte kommer dröja flera månader innan jag lagar desa räkor igen.

Smaskens räkor
Detta recept räcker som en förrätt till fyra personer, men dubbla gärna receptet om ni är riktigt sugna.

1 kilo räkor
0,75 dl neutral olivolja
3 vitlöksklyftor, hackade
2 torkade små chilifrukter, eller en färsk röd chili, eller 2 tsk chili flakes
0,5 dl hackad koriander (eller en hel kruka, om du inte har tillgång till den potenta man hittar i asiatiska butiker)
2 vårlökar, tunt strimlade
2 limefrukter (en pressas över räkorna, den andra limen skärs i klyftor till servering)

1. Skala räkorna.
2. Värm olivoljan med chili och vitlök i en kastrull. De ska inte stekas, bara värmas i oljan.
3. Häll av oljan i en skål, och låt den svalna en smula innan räkorna blandas i.
4. Strö över koriander och vårlök, och blanda med räkorna.
5. Pressa över halva limefrukten, och servera resterande lime i tunna klyftor som tillbehör till räkorna.

3 kommentarer:

  1. Apropå räkorna - så gäller det ju att äta så mycket som möjligt av artegen föda = "riktig mat" för att må optimalt väl - som jag ser det.

    SvaraRadera
  2. Jättegott! Jag var lat och tog färdigskalade räkor och det blev riktigt bra. Räkorna var Willys extra stora ishavsräkor, en liten påse med 4 hekto räkstjärtar i. Första färdigskalade som var något att ha:-)

    SvaraRadera
  3. Nu gör jag den igen! Men visst hade du en till räkröra som va rätt lik Ridderheims Heta om jag inte minns fel!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...