söndag 12 februari 2012

Favorit i repris: Sega cookies med
cocos och mjölkchoklad

En vacker sommardag i juli ställde jag mig och bakade några av de godaste kakor jag någonsin åstadkommit. Jag kallar dem cookie, då deras likar inte står att finna i vår svenska småkakstradition, utan snarare i de influenser vi fått från det amerikanska sättet att baka.

Just dessa cookies, som innehåller såväl cocos som mjölkchokladpellets och den omistliga ingrediensen salt, smakar förförande gott redan som smet. Har man väl börjar smaka på smeten, får man ha god självdisciplin. Risken finns annars att man inte får samma antal kakor som jag anger i receptrubriken.

Som alltid är tidsangivelsen för gräddning ungefärlig. Det handlar både om hur just din ugn fungerar, och om hur välgräddade du föredrar dina kakor. Jag skriver åtta till tio minuter, så får var och en vakta sina kakor bästa förmåga.

Allra godast är de givetvis när de är nygräddade, och precis har svalnat. Givetvis går kakorna utmärkt bra att frysa, och de är precis den sorts kakor som är tacksamma att plocka fram ur frysen, då de nästan tinar på samma tid som det tar att brygga en kanna kaffe. Frågan är nog om inte det godaste drycken till sådana här cookies är ett stort glas kall mjölk?

Sega chocolate chip cookies med cocos och mjölkchoklad (cirka 28 stycken)
100 gr rumsvarmt smör
0,75 dl rörsocker strö
0,75 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl mörk sirap
1 msk ekologiskt vaniljsocker
0,5 tsk flingsalt
1 ägg
150 gr vetemjöl (cirka 2,5 deciliter)
2 dl cocos
0,5 tsk bikarbonat
150 gram mjölkchokladpellets

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ihop smör, socker, sirap, vaniljsocker och salt.
3. Tillsätt ägget i smeten.
4.Rör därefter ned mjöl och cocos.
5. Blanda slutligen ned chokladpelletsen i smeten.
6. Klicka ut 12 stycken matskedsstora bitar av kakdegen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter.
8. Låt kakorna svalna på en bricka.

2 kommentarer:

  1. Måste bakas å det snaraste! Måste bara få hit fyraåringen. Är snudd på förbjudet att baka chokladkakor utan honom. (Hans stora passion i livet. Choklad, bakning och kakor.) Tack!

    SvaraRadera
  2. Rebecca: Tack själv! Då har ni en härlig bakupplevelse att se fram emot. Dessa cookies är löjligt goda.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...