torsdag 23 februari 2012

Pasta när den är som bäst

Härom kvällen svängde min man ihop denna enkla pastarätt med inspiration från ett recept i Jamie's Italian. Den här sortens enkla recept är verkligen pasta när den är som bäst. Chili, citron, vitt vin, lite tomat; räkor och ruccola. Makalöst gott, och dessutom en rätt som verkligen fungerar året om.

Jag gav genast rätten etiketten Fredagsmat, för det här är verkligen den sorts mat som passar att slänga ihop en fredagskväl, men ett glas vin i ena handen och blicken inställd på helg.

Jo, den passade väldigt bra att äta en söndagskväll med, för den delen. Mitt syfte med Fredagsmat är att samla sådant som jag tror att fler vi kan uppskatta som förslag på en god middag; lagom ansträngande och ambitiös för veckans tröttaste kväll.

Man kan välja att ta enbart mixade, soltorkade tomater eller enbart tomatpuré, men vi valde att ta båda delar. Blanda ned räkfräset och ruccolan i den nykokta pastan, blanda väl, och servera med svartpeppar och parmesan.

Jo, jag vet att man i Italien inte brukar servera parmesan till pastarätter med skaldjur, men jag vill ha det ändå, för jag tycker det smakar så gott.

Spagetti med räkor, tomat, chili, vitlök,
citron och ruccola (4-6 portioner)

Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 20 minuter

1 kilo räkor med skal
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
4 soltorkade, marinerade tomater
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
2-4 torkade chilifrukter (efter smak)
1 dl vitt vin
400 gram spagetti
skalet från en citron
250 gram ruccola

1. Skala räkorna; skölj och slunga ruccola.
2. Mixa de soltorkade tomaterna med tomatpurén och några matskedar av vinet.
3. Koka upp vatten, och lägg i spagettin.
4. Hetta upp oljan i en traktörpanna eller emaljerad gjutjärnsgryta.
5. Fräs vitlöken och smulade chilifrukter försiktigt i oljan, utan att vitlöken tar färg.
6. Tillsätt tomatmixen i oljan, låt den fräsa med vitlöken, och häll sedan över vinet.
6. Blanda ned räkorna; låt dem bli varma, och suga åt sig såsen.
7. Häll av pastavattnet, och stjälp tillbaka spagettin ned i kastrullen. Tillsätt räkor och ruccola och blanda väl. Servera omedelbart, med svartpeppar och parmesanost til den som så önskar.

8 kommentarer:

 1. Underbart! Morgondagens middag räddad!
  Tack för det säger Lo

  SvaraRadera
 2. Lo: Jag tror du kommer gilla detta skarpt (för jag antar att det är du, Lo - det finns ju inte så många som heter som du!).

  SvaraRadera
 3. Tro det eller ej, men en nästan identisk pastarätt åt vi en fredag för någon vecka sedan. Slängde även i lite laxbitar. Så attans gott var det och framför allt lättlagat en fredagskväll då vi båda jobbat länge.

  SvaraRadera
 4. Det var så gott så jag dånar! Tack för att du ännu en gång försett mig med ett favoritrecept. Å ha det så trevligt på mässan. Hälsar den Lo som du tror.

  SvaraRadera
 5. Ja, det här är ett underbart recept! Jag har också skrivit om det, dock med en *ehrm* liten annan infallsvinkel, från en (ganska söt) berättelse: http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/pasta/108-pasta-med-raekor-chili-och-citron
  I övrigt vill jag bara tacka dig för en fantastisk blogg, och undrar varför i hela fridens jag inte hittat hit tidigare!

  SvaraRadera
 6. Elvaelva: Kul att du hittat hit! Jag visset inte att du fanns förrän jag läste hos Fredrik. Visst är det ett härligt recept? Ska genast läsa hos dig om din variant.

  SvaraRadera
 7. Läser ikapp lite inlägg och när jag såg detta kändes det välbekant. Mycket riktigt har jag bloggat om den för länge sen! :-D Måste laga igen känner jag nu!

  SvaraRadera
 8. Maria: Vilken härlig dejà vu! Och tänk att du blogade om receptet för...6 år sedan. Vilket perspektiv jag pltsligt fick över hur länge ni ragazze har hållit på!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...