måndag 20 februari 2012

Souvlaki i snöfallet

Vintergrillning har sin tjusning.

När jag som ung var au pair på Island under ett år, förstod jag att grillning där var något av en nationalsport, och det var en ganska säregen upplevelse att känna doften av grillkol i hela grannskapet och se otaliga små rökpyramiden stiga mot den klara kvällshimlen, med fjällen i bakgrunden, under frostnupna vårkvällar.

Gårdagens grillning i snöfall hade väl inte så mycket med just detta minne att göra, bortsett från upplevelsen av att kylig luft och doften av grill inte riktigt passar som hand i handske. Det var ändå ganska stämningsfullt att sitta och titta ut genom vardagsrumsfönstret på grillglöden utanför. Kanske inte riktigt lika stämningsfullt för min käre man, som var den som stod ute i snöfallet, men likafullt en väldigt lyckad grillpremiär.

Köttet var var fantastiskt fint. Jag hade för första gången på länge varit hos Sandströms, och där fått tag på karré från Havor Gård på Gotland. Vi köpte för övrigt vår julskinka därifrån, och det är helt ärligt den saftigaste och finaste skinka jag någonsin köpt och tillrett.

Souvlaki i sommarljus.

På grund av årstideb valde vi, av förklarliga skäl, något andra tillbehör än de vi vanligtvis avnjuter till souvlaki. Jag gjorde en enkel sallad på röd paprika, Fontanas goda, ekfatslagrade fetaost och bladpersilja. Min man marinerade champinjoner. Tzatziki fick det förstås bli, trots att vi annars värjer oss från att köpa gurka vintertid. Lite halloumi fick också åka med på grillen. Att slänga ihop en deg och baka egna pitabröd var, som ni förstår, en självklarhet.

Som lite kuriosa kan nämnas att jag förmodligen måste vara en av de få svenskar som aldrig satt min fot på en klassisk, grekisk turistort. Innan föregående sommar, då souvlaki var något av det mest flitigt förekommande på vår grill, hade jag ingen som helst relation till denna rätt. Nu är det däremot en av mina absoluta favoriter, och helt klart rätt val för att dra igång grillsäsongen 2012.

Min mans souvlaki
1,5 kilo fläskkarré, skuren i mindre bitar
2 dl olivolja
1 dl citronsaft
6 vitlöksklyftor, rivna
2 msk torkad oregano
2 msk torkad mynta
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk Maldonsalt

1. Blanda olivolja, citronsaft och kryddor till marinad.
2. Lägg köttet i marinaden, blanda väl, och låt vila en timma.
3. Trä köttet på grillspett.
4. Tillaga på direkt grillning; cirka 2 gånger 2 minuter på varje sida; vänd flera gånger, för bästa resultat.

Sommarens grillsstunder är något vi ofta längtar till,
under den långa vintern.

2 kommentarer:

  1. Du är faktiskt inte ensam, jag har heller inte varit i Grekland (alls) och charter är dessutom inte riktigt min grej. Däremot har jag ätit souvlaki sedan jag var liten, för på Malmöfestivalen kunde man få de mest fantastiska 'grekiska grillspett' när jag var liten. Tyvärr har jag inte hittat det ståndet på senare år, men jag är glad att de fanns en gång i tiden.

    SvaraRadera
  2. Matarkivet: det känns skönt att vara i gott sällskap ;-)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...