lördag 11 februari 2012

Pork Mince Chili Soup,
på mitt sätt

På sistone har jag haft lite svårare än vanligt att hitta inspiration. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det har nog i grund och botten en hel del att göra med årstiden. Då är det tur att det finns andra matbloggare att inspireras av.

Min bloggvän Mike, som skriver på Freestyle Cookery, är nog en av de jag har följt längst i matbloggosfären. Jag är inte helt säker, men det kan mycket väl vara så att vi upptäckte varandra redan 2008. Mike lagar alltid inspirerande och frestande mat, men just den Pork Mince Chili Soup som fick tjäna som förebild till vår middag i onsdag var en sådan rätt som väckte kärlek vid första ögonkastet.

Det är sopptider, och en soppa som lyckas vara både lättlagad, rasande god och dessutom prisvärd, den förtjänar verkligen att hyllas. Det gläder mig särskilt att soppan innehåller fläskfärs, vilket jag - som ni vet - råkar ha ett gott öga till.

Jag frångick Mikes recept på några punkter, då jag anpassade den efter familjen, och inte minst efter vad som råkade finnas i kryddskåpet. Improvisationsmöjligheterna förefaller närmast oändliga. Ett tag funderade jag på att tillsätta svarta bönor, och det tror jag att gör nästa gång jag lagar denna soppa.

Hur stark man vill göra soppan, det är givetvis en ren smaksak. Jag anpassade mig efter det faktum att vi inte hade någon gräddfil hemma, vilket annars hade kunnat tillåta mig att ta ut svängarna lite mer med den starka, rökta paprikan. För barnens skull valde jag i stället att göra soppan medelstark.

Det som gjorde soppan så oerhört snabblagad var att jag använde mig av ett tips som jag tog till mig från Jamie Olivers 30 minute meals förra året. I stället för att stå och finhacka grönsakerna, valde jag att mixa dem. Detta är ett sådant där knep som i all enkelhet är så självklart, att man inte kan förstå varför man inte själv kommit att tänka på det för längesedan. Numera underlättar det allt som oftast för mig, i maträtter som inte absolut tjänar på att man står och tärnar för hand.

Dessutom kan det, vad barnens preferenser anbelangar, ibland vara ganska praktiskt att det inte syns så väl vad som ingår i soppan. Det gör att vissa onödiga diskussioner vid matbordet kan undvikas, och alla njuter i stället av den goda smaken.

För oss vuxna var färsk koriander det som höjde anrättningen till skyarna. Barnen, som för övrigt åt med lika god aptit som oss vuxna, valde i stället att tillsätta majs. Det goda, platta pitabrödet, samma som jag tog en genväg med i det här receptet, var ett perfekt tillbehör.

Vinterns bästa soppa? Ja, näst efter kycklingsoppa, så är detta den bästa soppa jag ätit på mycket länge.

Pork Mince Chili Soup (4-6 portioner)
olivolja
2 tsk spiskummin, nymortlad
1 tsk koriander, mald
2 tsk sött, rökt paprikapulver
1 tsk starkt, rökt paprikapulver
500 gram fläskfärs
1 gul lök
2 stjälkar bladseleri
3 stora vitlöksklyftor
1 röd paprika
6 dl hemkokt hönsbuljong
1 burk Mutti krossade tomater
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
salt och svartpeppar
1 tsk rörsocker strö
1 kruka färsk koriander
majs och gräddfil till serveringen

1. Heta upp olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta eller en kastrull.
2. Fräs kryddorna försiktigt. Tillsätt fläskfärsen, och vinfördela den medan den fräses.
3. Mixa lök, selleri och vitlök fint. Tillsätt detta till färsen, och lät fräsa med.
4. Mixa den röda paprikan, och tillsätt också den.
5. Fräs altsamman någon minut.
6. Tillsätt buljong, tomatkonserv och tomatpuré.
7. Tillsätt salt, svartpeppar och socker.
8. Låt soppan koka på låg värme i 15-20 minuter.
8. Servera med koriander, majs och kanske en gräddfilsklick til den som så önskar. Pitabröd passar bra til.

2 kommentarer:

 1. Hejsan Annika,

  Jag vet inte riktigt vad jag skall saga om alla dina snalla ord. Jag sitter har och rodnar faktiskt lite.

  Anda sedan jag och du 'hittade varandra' har i bloggosfaren sa har jag sett upp till dig och gillat dina recept nagot grymt. Din blogg ar en av dem jag inte behover ha i RSS-lasaren, jag besoker Smaskens 'manuellt' nastan dagligen.

  Att fa sadant berom och snalla ord fran just dig betyder valdigt mycket for mig sa ett jattestort tack fran mig!

  Jag ar ocksa glad att du och familjen gillade receptet. Det gor mig alltid glad nar jag hor att nagon har testat ett av mina recept, det ar nog det storsta skalet till att jag bloggar om jag ska vara arlig.

  Att ni anpassade det till er sjalva och vad ni hade hemma ar perfekt. Det ar vad jag tjatar om med min freestyle cookery vinkel pa det mesta jag lagar.

  An en gang - ett stort tack, inte bara for de snalla orden utan for en valdigt bra blogg som ger mig inspiration och ideer.

  Jag ser din blogg som ett litet halltag pa Sverige, om du ser vad jag menar.

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Mike: Tack själv! Nöjet var helt på min sida. Både att laga och äta den goda soppan, och att kunna ge lite uppskattning tillbaka.


  Uppskattningen är ömsesidig, men det vet du ju vid det här laget. Det är lätt att glömma av emellanåt att det är från andra matbloggare man får den bästa inspirationen.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...