tisdag 21 februari 2012

Smaskens äter ute (kors i taket)

Lunch på RIS
.

För några veckor sedan utlokaliserade vi våra två yngsta barn till mina föräldrar i Göteborg, och lekte sedan tvåbarnsfamilj i nästan en hel vecka. Det går inte riktigt att beskriva skillnaden mellan att vanligtvis ha fyra barn, och att endast ha två barn i huset. Veckan kändes närmast som en sorts semester. Inte för att våra två yngsta är särskilt besvärliga, tvärtom, utan snarare på grund av att tillvaron med endast en nioåring och en sjuochetthalvtåring i jämförelse är så otroligt lättsam, när man som vi är vana vid att räcka till för fyra barn.

Bortsett från att i största allmänhet ta igen oss, så tog vi också med våra två äldsta barn på restaurangbesök. Detta händer ytterst sällan, för vi tillhör definitivt inte de som ofta tar med sig barnen och för att äta. Vi valde att besöka Indian Garden, på Västgötagatan här i Stockholm. Tidigare låg på samma adress en ganska så ordinär indisk restaurang. Jag åt lunch där ibland, om jag hade vägarna förbi i jobbet.

Indian Garden är raka motsatsen till den förra inrättningen, nämligen en riktig finkrog. Vi var nöjda med såväl service som med mat. Barnen fick dela på två milda kycklingrätter, medan min man och jag njöt av en baltikyckling samt palak paneer. I synnerhet måste jag rekommendera den sistnämnda; indisk färskost med spenat, lök och paporika i en currykryddad tomatsås, som var något rent otroligt god.

Jag är ju inte känd som någon restaurangbloggare, och antalet krogbesök jag gjort i Stockholm under det senaste året kan lätt räknas på ena handens fingrar. Faktum är att jag åt ute fler gånger i London föra året än jag gjorde i Stockholm. Trots detta, eller kanske snarare just på grund av detta, känns det särskilt roligt att kunna recensera ett restaurangbesök.

Nu bar det sig inte bättre än att jag redan nästföljande fredag befann mig på Söder, och lyckades med konststycket att få till en lunchdejt med min man. Han har i lyriska ordalag beskrivit de luncher han ätit på restaurang Ris, belägen på Hallandsgatan, bara ett stenkast från ovan nämnda Indian Garden, och en av grundarna till Ris är före detta kock på Indian Garden.

Just den fredag då vi åt där var det aningen kaotiskt i köket. En kock var ledig, och ny personal innebar långsamare betjäning. Trots detta smakade maten alldeles utmärkt bra, och personalen urskuldade sig vid upprepade tillfällen över att vi och alla andra gäster fick vänta.

Min man tyckte inte att maten smakade riktigt lika bra som den brukade. Jag har ju inget annat än detta hittills enda besök att jämföra med, men om det brukar smaka ännu bättre än det i mitt tycke gjorde, så är denna lunchrestaurang ett absolut måste för alla som gillar indiskt och befinner sig på Söder. Själv kommer jag bege mig dit igen, så snart jag har vägarna förbi.

4 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med om Ris. Har ätit lunch en gång och den var god och prisvärd men framför allt är det på kvällarna de skiljer sig från 98% av de andra indiska restaurangerna. De har bl a en friterad kyckling i mild sås med mandel. Otroligt god!

  Och väldigt trevlig service, speciellt när mannen i gröna glasögon är där, ägaren.

  SvaraRadera
 2. Jag tror aldrig att jag hade sett en Indisk restaurant innan jag flyttade over hit.

  Har du testat Indiska restauranter nar du har varit over till England? I sadana fall, hur ar jamforelsen?

  // Mike

  SvaraRadera
 3. Kul att det finns bra indisk mat hemma nu med. I Stockholm har väl utbudet alltid varit bättre, men när jag flyttade till London för 4 år sedan fanns det bara en indisk restaurang i Malmö och den var inte särskilt bra. :)

  Jag undrar samma som Mike; hur är det jämfört med en brittisk curry om du provat någon?

  SvaraRadera
 4. Frederic: Det lär nog dröja, dessvärre, innan jag kan ta mig dit på kvällstid, men det känns verkligen kul att kunna äta en så fantastisk lunch.

  Mike & Matarkivet: Vi åt ofta indiskt förr om åren när vi var i London, men de senaste två tillfällena har det inte blivit så. Min bedömning (utifrån mina begränsade erfarenheter) är att båda de ovan nämnda restaurangerna håller en otroligt hög nivå, ja, de är jämförbara med de riktigt bra ställena i UL.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...