lördag 25 februari 2012

Brownies - det enda recept du behöver

När det kommer till chokladkakor har jag nolltolerans. Jag betackar mig för de alltför vanligt förekommande torra chokladsockerkakorna, och jag får allergiska reaktioner av så kallade kladdkakor, som i grund och botten bara är dåligt gräddad kaksmet.

Jag vill helst få slippa att utsättas för kakor där man varit så snål med cacao att de är beigebruna. Inte heller kan jag med chokladkakor där det saknas salt i smeten. En smula sälta är det som rundar av och, helt enkelt, fulländar chokladkakor; så är det bara.

Efter denna harang, är jag glad och stolt över att åter presentera min grymma fudge brownie med pecannötter och vit choklad. (Ja, det här är en gammal återbloggning från hösten 2008. En välförtjänt sådan, för det här var på den tiden jag bara hade en handfull läsare.)

Denna brownie är tung, saftig och aningen seg; mättad med mörk choklad. Ofta har jag, som på bilderna, smaksatt den med bitar av söt, vit choklad och knapriga pecannötter. Sist jag bakade den avstod jag från nötter, och använde mig av mörk choklad i stället för vit choklad, då jag serverade den med körsbärsglass. Jag kan lova att i stort sett vilken glassmak som helst, som innehåller bär, nötter eller choklad, blir till en otroligt lyxig efterrätt i sällskap av denna i mit tycke perfekta chokladkaka.

Vill man inte servera kakan med glass, så går det givetvis bra med en klick crème fraiche eller vispad grädde; kanske smaksatt med lite cognac eller punch? Extra lyxigt blir det om man ringlar över lite hemkokt chokladsås, eller varför inte kolasås?

Kakan är godast dagen efter att den bakats. Så är det enligt min erfarenhet med de tunga chokladkakorna, och det finaste är, om man önskar baka i förväg, att den nästan är som bäst efter att den varit frusen. Så här års, då det fortfarande är kallt ute, har jag med framgång stält ut den nybakade kakan och snabbt kylt ned den, och då har kunnat serveras efter bara någon timma, med läckert tungt och saftigt innanmäte.

Om ni är chokladälskare av min kaliber, då är detta sannerligen något för er.

Fudge brownies med pecannötter och vit choklad
200 g mörk choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
3 ägg
0,5 tsk salt
60 gr vetemjöl (cirka 1 dl)
4 msk kakao
100 g pecannötter, grovt hackade
100 gr vit choklad, grovt hackad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med råsocker, vaniljsocker och salt. Vispa ned äggen, ett i taget.
2. Smörj ett bakplåtspapper och forma det efter en kvadratisk form, 24 gånger 24 centimeter.
3. Smält chokladen över vattenbad, eller i micro, och rör ned den.
4. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned dem i smeten.
5. Blanda slutligen ned pecannötterna och den vita chokladen.
6. Häll smeten i formen, och jämna till den med en slickepott.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter, beroende på vilken typ av form du använder. Provstick efter 30 minuter, så att kakan inte blir för välgräddad.
7. Tag ut kakan ur ugnen, låt den svalna, och placera den därefter i kylskåp ett par timmar.
8. När jag delar kakan, brukar jag först skära bort de yttre kanterna, för att det ser snyggare ut. Därefter delar jag den först fyra gånger på längden, därefter fyra gånger på tvären. Kakan är dock såpass mäktig, att den kan serveras i ännu mindre bitar.

20 kommentarer:

 1. O yes, chokladkaka älskar vi, men det ska vara "riktigt" chokladkaka, precis som du skriver. Salt i måste vi ju testa att ha i nästa gång vi bakar ihop en, tack för tipset.
  Förra gången blev det en kaka från ett av Nigellas recept och det var en riktig höjdare.

  SvaraRadera
 2. Hjälp vad smaskigt det ser ut! Pecannötter är vekligen en favorit.

  SvaraRadera
 3. Denna måste absolut provas - verkar vara en riktig vinnare!

  SvaraRadera
 4. Ska det vara dubbelt så mycket mörk choklad som i alla de andra brownierecepten?

  Undrar Mathilda

  SvaraRadera
 5. Hmm, är det möjligt att beställa avhämtning? Du är ju skyldig mig några godbitar ;)

  Pecan is the shit!

  SvaraRadera
 6. Du är bäst, Annika. Och du är verkligen och i alla avseenden en stjärna i matbloggosfären. Men var inte det där inlägget lite väl självtillräckligt ändå? "Den slutgiltiga chokladkakan (i alla fall tycker du det om du är en ÄKTA chokladkakeälskare) och den är min", liksom.

  SvaraRadera
 7. Mårtenssons kök: Jag tror säkert ni skulle gilla denna kaka!

  Mrs Sunshine: Ja, pecanötter är fantastiskt gott!

  Annika: Den är grym - du bör absolut testa den!

  Mathilda: Jag har nog varierat mig en smula fram och tillbaka, men just denna gång tog jag i ordentligt.

  Fredrik: Man vet aldrig - kanske vore det en idé ;-)?

  Charlott B: Tack ska du ha! Det är väl klart att jag tycker att min brownie är den godaste ;-)? Det är ju det allt handlar om, att experimentera sig fram till det i mitt tycke perfekta receptet. Och - att sedan dela med sig av det. Tråkigt att du tyckte tonen var självtillräcklig, det var snarare menat att vara med "glimten i ögat", fast ändå med en ton av allvar.

  SvaraRadera
 8. Har ett litet tips om du vill: Ju snabbare kakan svalnar, desto bättre konsistens. Om formen därför sätts i is eller iskallt vatten blir resultatet - om möjligt ;) - ännu vassare. Men den ser grym ut anyway ...

  SvaraRadera
 9. Skär du bort kanterna?! Det är ju det godaste av alltihopa! Galning! :-)

  SvaraRadera
 10. Sara: Jag skär bort dem, men sparar dem givetvis, och äter upp dem vid ett senare tillfälle ;-). Tycker helt enkelt att bitarna blir så mycket snyggare utan dem.

  SvaraRadera
 11. Jag får be om ursäkt för min humorlöshet. Naturligtvis har du alldeles rätt. Och efter att ha smakat på pojkvännens återgivning av receptet ansluter jag mig villigt (nåja) till hyllningskören.

  Oavsett vem som nu håller i dirigentpinnen.

  Tack för att du lagar och skriver.

  SvaraRadera
 12. Charlott B: Ingen fara! Verkligen roligt att du tyckte de smakade så bra. Tack själv, för att du läser - och kommenterar!

  SvaraRadera
 13. Tack för att du sprider så mycket inspiration, alltid ett nöje att kika in här! :)

  En fråga på receptet bara: skall man smälta smöret och sedan låta det bli rumstempererat eller är det bara helt enkelt rumstempererat smör (vilket det faktiskt står :)

  Victor

  SvaraRadera
 14. Anna B: herregud, jag gahde ju glömt svara - tack för ett supebra tips, det ska jag koma ihåg!

  Victor: Tack ska du ha, jätteroligt att läsa att du uppskattar det jag gör.

  Smöret ska mycket riktigt vara enbart rumstempererat, inte smält. Hoppas det ska smaka!

  SvaraRadera
 15. Alltså, Annika. Tänk att du ALLTID levererar. Jag bakade en omgång av dina brownies och tog med till landet härom helgen. Och du har rätt. Förstås. De var perfekta. Och poff, bara, så var de slut. Så fantastiskt goda, tack! :-D

  SvaraRadera
 16. Har haft det här receptet sparat som bokmärke i flera månader! Och nu var det på tiden att baka det. Luktade huuuuuur gott som helst i köket när den var i ugnen, behöver nog inte tvivla på att det kommer smaka gott!

  SvaraRadera
 17. Men så jä..a übergott det blev då. Fast jag tog mörk choklad i stället för vit, jag gillar inte vit choklad... Men som sagt, otroligt gott!!
  Stort tack för ett suveränt recept!!

  SvaraRadera
 18. Annika, har du provat att göra en större sats i en större form? Eftersom den verkar så god vill man ju gärna ha mycket, tänker jag... :-))

  SvaraRadera
 19. Anonym: Nej, det har jag aldrig prövat. Vet inte om jag skulle våga, ärligt talat. Jag har blandade erfarenheter av att göra dubbla recept. Oftast har det inte blivit lika bra.

  SvaraRadera
 20. BagarAnders: Tack själv! Det är jättegott med mörk choklad, det har jag också använt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...