onsdag 22 februari 2012

Körsbärsglass, efter många om och men

I höstas fick jag ett varuprov från Ninas mat på en rent makalöst fantastisk produkt, nämligen denna körsbärssirap. Just nu finns sirapen inte i lager, och det är jag den första att beklaga, för den är en dröm för en körsbärsälskare som jag. Några av er minns kanske när jag i lyriska ordalag utgjöt mig över min favoritmarmelad, som det för övrigt nu var alldeles för längesedan jag smakade.

Det är annars lite glest, tycker jag, bland körsbärsprodukterna i butikerna. Nyligen fick jag syn på en körsbärssylt av märket Granny's Secret i min lokala ICA-butik, som jag absolut måste pröva.

Jag blev rent ut sagt överlycklig när jag sent i höstas förstod att det nu finns frysta körsbär av märket Garant att få tag på i vanliga matbutiker. Dessvärre hade jag inte hunnit iväg för att köpa mig sådana när jag skulle laga till glassen, vilket var synd, för de hade säkerligen gjort den ännu godare. Jag satsar på att inkludera bär vid nästa tillfälle. Jag kan komma på mängder av saker jag känner för att laga till av just körsbär, så jag antar att det är lika bra att jag köper på mig ett litet lager, när jag väl kommer mig iväg till butiken.

Det har gått ganska lång tid sedan vi bjöd på körsbärsglass med brownie och körsbärschokladsås som avslutning på en lång och god middag med våra vänner J och J och deras barn. Ännu längre sedan är det jag började drömma om körsbärsglass, så det är sannerligen på tiden att denna bloggpost blev av.

Tur för mig att jag åtminstone hade vett att anteckna mängderna när jag stod vid spisen, för trots att jag brukar berömma mig om att ha bra minne när jag lagar mat, så finns det gränser även för min förmåga att hålla saker i huvudet.

Bättre sent än aldrig, som man brukar säga.

Min körsbärsglass
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1 gelatinblad, väl blötlagt
1 dl rörsocker strö
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
2 dl körsbärssirap

1. Värm grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull.
2. Blanda ned det blötlagda gelatinbladet, så att det helt löses upp.
3. Vispa äggulorna och sockret fluffigt.
4. Blanda ned äggvispet i gräddmjölken, och vispa sedan flitigt på medelvärme tills glassmeten börjar tjockna.
5. Låt smeten svalna. Blanda ned körsbärssirapen, och ställ sedan smeten i kylskåpet för att svälla några timmar; helst över natten.
6. Ställ en burk eller en form i frysen, innan du kör glassen i glassmaskinen.
7. Stjälp ned glassen i den kalla formen eller lådan, och ställ in den i frysen ett par timmar. Servera gärna med körsbärschokladsås.

Körsbärschokladsås
1 dl körsbärssirap
0,5 dl rörsocker strö
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad

1. Låt körsbärssirapen koka ihop i en kastrull tills 2/3 återstår.
2. Blanda ned sockret och grädden, och koka upp.br>3. Tag kastrullen av plattan. Bryt ned chokladen i kastrullen, och vispa tills allt blandats ordentligt.
4. Låt såsen svalna. Om den blir lite för fast och seg, så värm, den försiktigt igen, eventuellt med ytterligare en skvätt grädde.

6 kommentarer:

 1. Låter underbart! Men hur mycket körsbärssirap ska det vara i glassen, kunde inte hitta det i receptet.

  /Nina

  SvaraRadera
 2. Nina: Tack! Men, klantigt av mig att missa att skriva in sirapen. Tur att du läste så uppmärksamt -nu är felet åtgärdat.

  SvaraRadera
 3. Jag brukar använda samma körsbärssirap i såser, blir jättegott!

  SvaraRadera
 4. Spännande med den där körsbärssirapen, den låter smått fantastisk.
  Körsbär är ett av mina favoritbär, men jag trodde att det var näst intill omöjligt att få tag på sura sådana om man inte hade ett eget träd. De där frysta såg intressanta ut! Annars hoppas jag på att mitt lilla träd kommer att ge bär denna säsong. Vill frysa in och kanske testa att koka en egen körsbärssirap också? Så nu håller jag tummarna för att trädet håller sig friskt denna säsong och att jag hinner skörda innan fåglarna tar hand om bären.

  SvaraRadera
 5. Martina: Visst är den härlig?

  Fröken Dill: Åh, den som ändå hade ett körsbärsträd. Håller tummarna för en fin skörd i år!

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Inspirerades av dig och gjorde jättegod körsbärssås av de frysta körbören, som fick koka ihop med muscovadosocker och lite körsbärssirap till en sylt. Sylten värme jag sedan upp ett par dagar senare (närmare bestämt på påskaftonen) då jag smälte ner flera bitar mörk choklad. Denna sås serverade jag till kakaoglass som jag lyssnat mig till på Meny i P1. (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=4813644)
  Med andra ord gjorde de frysta körbären mig överlycklig. Tack för att du uppmärksammade dem.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...