onsdag 15 februari 2012

Fredagsmat: strozzapreti med kyckling, äggulor grädde, parmesan,
citron och bladpersilja

Fredagens middag blev vare sig den traditionella pizzan eller dess vikarie charkuteribrickan. I stället drog jag mig till minnes en lyckad pastarätt som jag lagade för några år sedan, men som sedan fallit i glömska. När jag nu lagade en variant på rätten i fråga, gjorde jag vissa justeringar, och vips, så hade jag en närapå nytt recept.

Jag inbillar mig inte att ni gar samma precis samma varor i era skafferier och kylskåp som vi har, men för vår del gör tillgången på en mängd stapelvaror att en sådan här middag i princip enbart kräver ett inköp av en hel kyckling.

I vårt skafferi finns pasta, i fruktskålen finns citroner, och i kylskåpet finner vi såväl grädde, äggulor och parmesan som bladpersilja. Summan av kardemumman blir att det inte krävs någon ansträngande shoppingrunda för att sno ihop en riktigt god, och faktiskt även snabb, fredagsmiddag.

Om du inte har lust att stycka och bena ur en kyckling, så rekommenderar jag att du använder lårkycklingfiléer. Vad mig anbelanganr så är strozzapreti den stora favoriten bland de korta pastasorterna, men både penne och tortiglioni fungerar bra som ersättare. Det fins egentligen inget svårt moment med denna rätt. Tänk bara på att tillsäta cironskalet och böadpersiljan det sista du gör. De blir godast så.

Till maten drack vi ett vin från Systembolagets tillfälliga sortiment:
Simboli Gewürztraminer (nr 95864) - en ren chansning utifrån det något begränsade utbudet i just den butik jag var hänvisad till, men det var ett vin som visade sig passa utmärkt väl till just dessa smaker.

Strozzapreti med kyckling, äggulor grädde,
parmesan, citron och bladpersilja (4-6 portioner)

Förberedelser: 10-15 minuter
Tillagningstid: 15-20 minuter

strimlat kött från en hel kyckling (motsvarande drygt 600 gram)
3 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja och smör
saften från en citron
1,5 dl vispgrädde
5 äggulor
1,5 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar
skalet från en citron, fint zestat
0,75 dl hackad bladpersilja
parmesanost och svartpeppar till serveringen
400 gram strozzapreti

1. Koka upp saltat vatten till pastan.
2. Heta upp smör och olivolja i en emaljerad gjutjärnspanna eller rymlig traktörpanna. Fräs schalotenlök och vitlök mjuka, utan att de tar färg.
3. Häll i pastan i vattnet.
4. Tillsätt det strimlade kycklingköttet, och fräs det tills det är genomstekt.
5. Häll över citronsaften, och låt den koka in.
6. Blanda grädde, parmesanost och äggulor i en skål. Krydda med salt och svartpeppar
7. Häll av allt pastavatten, och häl sedan tillbaka pastan ned i kastrullen. Tillsätt kycklingen och gräddblandningen, och blanda väl, så at pastan täcks och suger åt sig.
7. Tillsätt sist av allt det rivna citronskalet, och blanda ned det. Stjälp upp pastan i en panna eller på ett rymligt fat, och strö över den hackade bladpersiljan. Servera omedelbart, tillsammans med parmesanost och mer svartpeppar til den som så önskar.

5 kommentarer:

  1. "eller dess vikarie charkuteribrickan" - fniss, du skriver så roligt!
    En gräddig pastarätt är jag sååå sugen på just nu. J lovade att fixa något åt det hållet baserat på hemgjord vildsvinskorv ikväll - låter lovande...

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Tack, det värmer! I synnerhet som du själv skriver så bra. Hoppas J fixade en riktigt gräddig pastarätt till dig.

    SvaraRadera
  3. Åh, så gott det verkar, jag bokmärker direkt. Och tänka sig, i min kyl och skafferi brukar just de sakerna också finnas. :)

    SvaraRadera
  4. Det här var verkligen jättegott!

    SvaraRadera
  5. Detta har jag gjort flera gånger! Å det är verkligen enkelt och gott!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...