fredag 21 oktober 2011

Därför kommer jag tillbaka

Jag vill, utan för många detaljer, försöka förklara varför jag avbröt samarbetet med alltommat.se. Se gärna mina erfarenheter som råd från en som borde vetat bättre, om ni någon gång själva hamnar i sitsen att ni får ett erbjudande som verkar för bra för att tacka "nej" till:

Jag var stolt, smickrad och kände mig utvald när jag blev kontaktad och tillfrågad ifall jag ville börja blogga för alltommat.se. Jag såg det som en möjlighet att få in en fot i den professionella skribentsfären. Dessutom lät det fantastiskt att kunna få ekonomisk ersättning för att göra det jag sedan augusti 2008 gjort gratis på den här bloggen. Den enda tveksamheten var egentligen att jag rent estetiskt tyckte illa om sajten.

När jag flyttade bloggandet till alltommat.se tappade jag oerhört mycket trafik. Faktum är att jag tappade mer trafik än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Efter att jag fått ta del av första månadens besöksstatistik pendlade jag mellan chock och förtvivlan. Orsaken till att så mycket av trafiken stannade kvar på den hör bloggen är att den råkar vara mycket högt google-rankad. Sökmotorrelaterade besök driver helt enkelt på min trafik, på daglig basis, och den trafiken flyttas inte med, bara för att jag börjar blogga någon annanstans.

Utformningen av och utseendet på alltommat.se skrämde också bort många tidigare läsare. Trafikdrivningen till sajten är ett kapitel i sig. Jag sörjde över att dialogen med läsarna och det dynamiska i att få kommentarer till stor del gick förlorad i samband med flytten. Samtidigt kände jag att jag måste se tiden an en smula, och ge det ett par månader.

Droppen var när jag insåg att jag satt med ett avtal som visade sig vara mycket dåligt för mig. Jag hade rent faktiska, kontraktsbundna prestationskrav, men kom inte upp i besöksstatistik så att jag kunde fakturera mer än en enda av de dryga sex månader jag bloggade under annan flagg. Lägg därtill en bristfällig teknisk support och mycket begränsade administrativa rättigheter i Wordpress, så förstår ni varför samarbetet inte kunde fortgå i längden.

Vad har jag lärt mig av detta? Inte mycket, kan tyckas. Det var en dyrköpt erfarenhet, med avseende på min kontakt med er läsare, och mitt självförtroende som matbloggare.

Jag vill avsluta med att länka till ett alldeles strålande bra blogginlägg, som förtjänas att läsas och begrundas.

Nu börjar jag om från början. Tack för att ni följer med mig. (Misströsta inte - det kommer recept också. Redan i eftermiddag.)

22 kommentarer:

 1. Stort välkommen tillbaka! Följer med spänning! :)

  SvaraRadera
 2. Härligt! Har läst bloggen sporadiskt den senaste tiden men nu blir jag nog en flitigare besökare igen.

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka och snygg uppfräschning av sidan!

  SvaraRadera
 4. Välkommen tillbaka. Efter uppdateringen fungerar länkarna igen. En extra anledning till att vara här.
  /En annan Annica

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka till din "riktiga" blogg :)
  Förstår dig helt. Har också fått liknande erbjudanden, bloggade ett tag på Dalarnas Tidningar, men då helt utan ersättning. Det gav bara mer jobb, så jag slutade med det i vintras.
  Det var samma där, deras utseende stämde inte alls med hur jag ville ha det, utan med massor av reklam som flimrar runt hela tiden.
  Lycka till :)

  SvaraRadera
 6. Välkommen hem! :-) Vad fin sidan har blivit!

  SvaraRadera
 7. Bra beslut och välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 8. Ibland är kunskap dyrare än vad man tänkt sig. Då är det tur att man glömmer elände fortare än man tror - annars skulle det aldrig finnas några småsyskon :)

  Jag ser fram mot många smarrigheter här!

  SvaraRadera
 9. Välkommen tillbaka!
  Jag som mestadels läser via RSS har inte märkt så mycket skillnad förutom att dina inlägg saknat lite "udd" så jag hoppas att det vanliga du kommer tillbaka nu. Låter ju inte så kul det där!
  Nya tag, hejja dig!
  /Anna

  SvaraRadera
 10. Välkommen tillbaka!
  Jag har följt med dig på allt om mat också, men deras bloggverktyg lämnar verkligen en del att önska rent estetiskt sett.
  Ser fram emot att få följa med framöver!
  Magdalena

  SvaraRadera
 11. Välkommen tillbaka till din egen blogg! Jag har visserligen följt dig även på AoM. Men hittade Smaskens.nu gjorde jag via en Googlesökning om mat för länge sedan, så det låter helt rätt. Google driver trafik.
  Lars W

  SvaraRadera
 12. Tråkigt att det blev på det viset, men tack för att du delade med dig. Och välkommen hem igen! :)

  SvaraRadera
 13. Mycket bättre! Följde dig på AoM också, men tyckte du var bättre på din "egen" blogg. Så detta ser jag fram emot!

  SvaraRadera
 14. YEY! Jag måste erkänna att jag inte följde din blogg så bra där borta på den andra sidan... det var liksom inte samma sak :( Är glad att du är tillbaka här och ser fram emot mer receptförslag, även om jag inte lagar mat för fler än två (eller ja, om jag fryser in mina luncher förstås, men du förstår vad jag menar?)

  trevlig höst! Jag är en grytperson på höstar... och pump-/sqaushsaker här borta i amerikanska södern förstås. Det finns så många färska sådana att det gör det underbart att grilla med dom!

  SvaraRadera
 15. Välkommen tillbaka, Annika! Och snygg renovering av din sida. Skönt att du är tillbaka, då vet jag enkelt vilken adress jag ska gå till när glassuget sätter in.

  Hälsningar

  Sara W

  http://kaksmula.blogspot.com

  SvaraRadera
 16. Hurra! Toppen att du är tillbaks här. Nu kommer jag att följa dig varje dag och alla härliga recept jag blir inspirerad av!
  Trevlig höstsöndag!
  Tina B

  SvaraRadera
 17. Tack för att du äntligen kommer tillbaka! Du är en av mina favoritbloggar!

  SvaraRadera
 18. Här är du igen, på gamla adressen, det hade vi helt missat! Uppskattar verkligen det du skriver i inlägget, man tror ju absolut inte att det skulle kunna bli på det viset som du beskriver. Bra att få veta för de som får liknande erbjudanden.

  För vår del har vi kollat in om AoM någon gång, men det blev av någon märklig anledning inte lika ofta som när du höll till här, så vi tycker bara flytten är positiv!
  Nu hänger vi med:)

  SvaraRadera
 19. Tusen tack för alla fina ord, hurrarop och beröm! Det känns rent ut sagt underbart att vara tillbaka!

  SvaraRadera
 20. Välkommen tillbaka! Vilket bra beslut tycker jag, som även följde dig på "alltommat" men tyckte att det var lite krångligt att hitta och navigera. Ser med glädje fram emot nystarten :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...