fredag 21 oktober 2011

Minimalistisk pulled pork på picnicbog


Jag har länge varit skeptiskt inställd till styckningsdetaljen picnicbog. Barnsligt nog är den främsta orsaken att jag tycker namnet är så löjligt. Picnicbog. Varför heter det så? Jag fick förmedlat till mig att det tros komma sig av att styckningsdetaljen i fråga passar bra att röka, och att rökt bog passar bra att äta när man är på picnic. Alldeles oavsett, så är namnet missvisande. Det är ju en alldeles fantastiskt trevlig bekantskap i köket, och dessutom upplyste Griskindspatrik mig om att picnicbog är en benfri del av fläskbogen bakom bogbladet. Det kändes nästan som att jag borde kunnat räkna ut det själv, men det kunde jag alltså inte.

I vilket fall, så hade vi en fin picnicbog i frysen. Vi hade också ett behov av att komma på vad vi skulle äta till torsdagsmiddag. Att plocka ut picnicbogen ur frysen, och bestämma att den skulle förvandlas tikl pulled pork, det var en både praktisk och trevlig lösning på problemet.

Till skillnad från hur jag ofta brukar göra, så konsulterade jag denna gång inte mina egna, tidigare erfarenheter. Inte för att jag kände en obetvinglig lust att experimentera, nej, anledningen var rent krasst att jag hade tidsnöd. Det brann i knutarna. Vad somliga än kan tro, så är jag långt ifrån alltid strukturerad i köket. Det blir många brandkårsutryckningar, även fast jag också kan briljera med långsiktig planering.

Igår morse var det bråttom. Det var bara att freeforma bäst det gick. Jag tror det skulle krävas en aktiv ansträngning för att misslyckas med just pulled pork, och denna min variant höll sig inom säkerhetsramarna med god marginal.

Fördelen med att ha bråttom är att man tenderar att rationalisera bort sådant som är onödigt. Därför kan denna pulled pork nästan kvala in under benämningen minimalistisk. Oavsett, så blev det otroligt gott. Det räckte till sex hungriga familjemedlemmar, och det blev över till åtminstone en ytterligare måltid för fyra.

Om du inte har tillgång till en Crock Pot, en så kallad slow cooker, så långlagar du helt enkelt i en emaljerad gjutjärnsgryta i ugnen. Sätt grytan i kall ugn, sätt ugnen på 80 grader, och plocka ut grytan omkring åtta timmar senare. Därefter följer du bara instruktionerna nedan. Långlagat regerar.

Minimalistisk pulled pork på picnicbog
1 picnicbog på drygt 1 kilo
1 liten gul lö, finhackad
5 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk stark, rökt paprika
0,5 msk spiskummin
0,5 msk kanel
0,5 msk rörsocker strö
0,5 dl Johnnie Walker red label
1 burk Mutti krossade tomater
salt och svartpeppar

Blanda lök, vitlök, kryddor, socker, whisky och tomatkonserv i botten av grytan.
2. Dela picnicbogen, och krydda den generöst runtom med salt och svartpeppar.
3. Lägg ned picnicbogbitarna i grytan, lägg på locket, och ställ in Crock Poten på lägsta effekt i 7 timmar.
4. Plocka upp de färdiga köttbitarna, och drag isär dem med hjälp av gafflar, så att du får tunna köttstrimlor. Blanda detta i såsen, och låt köttet suga upp sås i grytan en stund på låg värma på spisen. Rör runt.
5. Servera exempelvis med tortillas, salsa, gräddfil, majs och grönsaker.

7 kommentarer:

 1. Visst är det så att långlagat regerar. Det är nästan att klassa som snabbmat trots att det tar tid. Rena lyxen att komma hem och så är maten istortsett färdig. Själv kör jag än så länge i ugnen men kanske borde man införskaffa en crock pot.

  SvaraRadera
 2. Långlagat kött är toppen! Inspirerad av Smaskens provade jag metoden på grönsakssoppa. Vita bönor som fått ligga i blöt nästan ett dygn fick tillbringa natten med diverse grönsaker i ugnen i 85 grader. På morgonen var bönorna fortfarande hårda! Efter så där fem timmar på spisen började bönorna ge sig! Undrar vad som var fel?

  SvaraRadera
 3. True fast food - ta fram när du kommer hem, tar typ 30 sek! Testa och lufttorka bogen också - riktigt gott - det är säsong nu! Kul att du är tillbaka i den riktiga världen igen! //O

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde också pulled pork i min Crockpot förra veckan, underbart att komma hem till så otroligt mört och smakrikt kött och jag gjorde den faktiskt också på bog (shoulder) går precis lika bra som karré.

  SvaraRadera
 5. Sofia: Jag är Crock Pot-frälst. Om det nu inte märks ;-).

  Anonym: Det där är svårt. Jag har bara lyckats bra med långlagning som inkluderat bönor vid ett enda tillfälle. Tror det var lammbog med flageolettbönor. Jag tror att det helt enkelt inte blir tilräckligt varmt tillräckligt länge. Och så behöver ju bönorna mycket vätska, samt att salt kan påverka deras konsistens och skalet kan bli segt, har jag hört. Jag tror helt enkelt att bönor och långlagning inte riktigt är kompisar. fast, kanske enbart bönor, i Crock Pot?

  Silver: Tack, det känns underbart att vara tillbaka i den riktiga världen! Lufttorka låter spännande, undrar om jag ska våga mig på det?

  Matarkivet: Det är så bra att det finns många styckningsdetaljer so lämpar sig att långlaga! Finns knappt anledning att äta annat, så här års ;-).

  SvaraRadera
 6. " Sätt grytan i kall ugn, sätt ugnen på 80 grader, och plocka ut grytan omkring åtta timmar senare. Därefter följer du bara instruktionerna nedan."

  Skall man förvärma grytan i åtta timmar eller är det själva tillagningen?

  SvaraRadera
 7. Johnne: Det är själva tilagningen. Du går alltså tillväga på samma sätt som i beskrivningen, fram tills dess att Crock Poten kommer in i bilden. Dvs alla ingredienser ned i grytan, på med locket, och in i kall ugn. Därefter 80 grader (cirka, det är väldigt olika spisar emellan hur bra de är på att håla låga temperaturer) och tillagar i uppemot tio timmar, men minst åtta.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...