onsdag 26 oktober 2011

Långlagad nötbog, med många smaker


Ibland känns det som jag har prövat att långlaga det mesta. Oftast handlar det om en kötbit, diverse kryddor, någon tomatprodukt och vin. Även denna gång hamnar rätten i fråga inom detta smakspektrum, men jag lyckades faktiskt åstadkomma en aningen ny variant som skiljde sig lite från tidigare äventyr.

Själva nötbogen är i sig en oerhört tacksam styckningsdetalj. Jag gillar den verkligen skarpt. Tidigare har jag använt den mest i grytor. Nu var det hög tid att långlaga den i helt skick. Upplägget var ända från första början att resultatet skulle bli en klassisk kött-sås-potatis-middag. Jag ville med andra ord långlaga köttet med ingredienser som kunde garantera en riktigt bra såsbas.

Det blev så bra som jag trodde. Barnen kunde njuta av sina sedvanliga sås- och potatisorgier, vilket ofta påminner mig om när jag själv växte upp, ,ed en mamma som är grym på att laga till goda såser. I mitt föräldrahem var det inte bara tillåtet, utan det aktivt uppmuntrades att hämta en tesked för att kunna luta tallriken och fånga upp det sista av såsen.

Att kunna laga till en god sås är en konst. I dagens läge känns det ibland som att den konsten är på utdöende. I varje fall om man i mataffärerna begrundar utbudet av smaksatta mejeriprodukter och färdiga såser, såväl i tetror, som påsar eller i pulverform.

Det är så synd, för det är i grund och botten inte en så vidare värst svårbemästrad konst. Det är till och med i mitt tycke vad som kan kallas grundläggande kunskaper i matlagning. Nu ska jag inte blir för långrandig. Jag sparar ämnet till ett annat inlägg.

Vad var det som gav så god smak? Ja, inte var det buljong eller fond. Det var kombinationen av rödvin, balsamvinäger, tomatpuré, schalottenlök, vitlök, lagerblad och finhackad, torkade karljohanssvamp. Många pålitliga smaksättare, som tillsammans blir minst sagt fylliga och mustiga. Ett perfekt sällskap för en fin nötbog.

Långlagad nötbog, med många smaker
1 kilo nötbog
salt och svartpeppar
1,5 dl rödvin
0,5 dl balsamvinäger
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
1 lagerblad
2 msk finhackad, torkad karljohanssvamp
0,5 tsk rörsocker strö

1. Krydda nötbogen runtom med salt och svartpepar. Lägg samtliga övriga ingredienser i boten av grytan, och blanda dem.
2. Lägg ned nötbogen i blandningen, och lägg på locket. Tillaga i Crock Pot på lägsta effekt i 6 timmar.
3. Om du inte har tillgång till en Crock Pot, tillreder du ingredienserna på samma vis som ovan, men i stället i en emaljerad gjutjärnsgryta.
4. Ställ in grytan i kall ugn, sätt ugnen på 80 grader, och tillaga i 8-10 timmar.
5. Plocka upp det färdigtillagade köttet ur grytan. Reducera därefter såsbasen i grytan på spisen, tills omkring 2,5 dl återstår.
6. Sila av såsbasen ned i en mindre kastrull. Vispa ned 0,5 msk vetemjöl. Tillsätt 1,5 dl vispgrädde.
7. Låt såsen koka upp, och smaka eventuellt av med mer rörsocker, salt eller svartpeppar.

Ställ fram nötbogen på ett serveringsfat, och riv isär den i lagom bitar vid serveringen. Servera gärna med pressad potatis och det jag kallar provencalska morötter, det vill säga morötter som kokats med vitlök, slungade i smör och finhackad bladpersilja.

8 kommentarer:

 1. Kan inte låta bli att återigen säga hur mycket roligare det är att läsa "gamla" www.smaskens.nu än AoM-varianten. Det är jättesvårt att säga vad det är som gör skillnaden så stor. Kommer nog inte närmare än att det sitter i sajtens "själ". Nu strålar det glädje om den igen. :-) Kul!

  SvaraRadera
 2. Dessutom har ni (?) lyckats med designen. Den du hade före flytten till AoM sa jag redan då att jag tyckte det var lite för "mycket". Föredrog den du hade innan den ändringen. Å andra sidan så var den massor bättre än AoM-varianten. Men nu är den verkligen bulls eye.

  SvaraRadera
 3. Härligt att har dig tillbaka!

  SvaraRadera
 4. Nickar och instämmer med @Stefan här ovan! Slickar mig om munnen i både i design & nötbog :)

  Hemma bäst <3

  SvaraRadera
 5. Här rinner snålvattnet till ordentligt. Ska nog investera i en Crock Pot.
  Härligt att kika in här!
  Annika

  SvaraRadera
 6. Sås är verkligen en konst som du säger. När jag var liten brukade jag (och pappa som såg sin chans) alltid mosa potatis med gaffeln för att sedan blanda i sås. Ingen vacker syn, men oj så gott. Och självfallet ska det vara hemmalagad sås, de där på pulver smakar dessutom förfärligt!

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att du är tillbaka på smaskens! Det är definitivt en av mina favorit-mat-bloggar, som jag nu åter kan läsa med stor glädje!! Även om jag inte brukar kommentera, så studeras alla inlägg noga! :-)

  SvaraRadera
 8. Provade detta ikväll. Det kommer bli repris 👌🏻

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...