söndag 23 oktober 2011

Min mans goda ketchup


Vi åt hamburgare till middag i går kväll. Grillade efter konstens alla regler, avnjöts de i hembakade hamburgerbröd tillsammans med alla de tillbehör som behövs för att tilltala familjens minst sagt brokiga smakpreferenser.
Ur gyttret av bland annat salladsblad, French mustard och så kallad hamburgerost, stack två tillbehör ut. Det ena var mitt experiment med att smaksätta hemsmiskad majonnäs med grönpeppar-dijonsenap. Det andra var min mans goda ketchup.

Min mans goda ketchup. En klar underdrift. Jag borde snarare skriva min mans helt vansinnigt delikata, hemlagade ketchup. Trots att jag aldrig varit någon ketchupfantast, har jag alltid uppskattat såsen i fråga till vissa maträtter. Dessutom är jag purist, i det avseendet att jag dyrkar Heinz ketchup. I mitt tycke är det den enda köpe-ketchup värd namnet. Inte ens Muttis ketchup föll mig i smaken, trots min i alla år tydligt uttalade faiblesse för deras tomatprodukter.

Min mans ketchup är så god att jag kan äta den med sked. Tydlig smak av vinäger och tomat, och en balanserad sötma, som man brukar säga. Just sötman och vinägern är väl ganska avgörande för att det ska smaka ketchup, och inte bara tomatsås.

Känner jag min man rätt, så är detta bara den första i raden av ketchup-experiment. Under tiden kan man knappast åstadkomma en bättre eller godare hemlagad ketchup på kortare tid. Se detta som ett grundrecept, om du så vill, och tillsätt själv mer kryddor efter tycke och smak.

Min mans goda ketchup
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk sött, rökt paprikapulver
2 burkar Mutti krossade tomater
1 dl rödvinsvinäger
0,5 dl rörsocker strö
0,5 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk salt

1. Kör lök och vitlök i mixer till en slät massa.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Häll i lökmassan. Värm blandningen på medelvärme, och rör om. Det får absolut inte ta färg.
4. Tillsätt paprikapulvret, och fräs försiktigt under omrörning i cirka en minut.
5. Häll över tomatkonserv, vinäger, socker och salt.
6. Låt alltsamman koka ihop på medelvärme till ketchupkonsistens, det vill säga omkring en halvtimma, eller så länge som du själv föredrar. Glöm inte att röra runt emellanåt, och passa noga så att det inte kokar för kraftigt.
7. Häll upp i en väl rengjord glasburk, och förvara i kylskåp.

26 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig av familjereceptet.
  Håller med om att Heinz är den enda köpeketchup värd att köpa, slår Mutti stort.

  SvaraRadera
 2. Håller oxå Heinz ketchup högt, gäller även deras chilisås! Å Muttis ketchup...kändes som om de saknades något. Ingen kick i den! Tror inte den kommer sälja bra på hyllorna.

  SvaraRadera
 3. Jag som funderat på att göra ketchup (trots att jag äter dte väldigt sällan) niger och tackar för din mans recept! :)

  SvaraRadera
 4. Muttis ketchup köper vi aldrig mer, det räckte med en smakning av den. Smakar inget alls i närheten av ketchup, Heinz är den enda flaskan som får komma innanför våra dörrar...
  Men en egen variant hade vi nog kunnat tänka oss att släppa in:)

  SvaraRadera
 5. Spännande med ett familjärt recept på ketchup, tycker oftast köpes är alldeles för söta! =)

  SvaraRadera
 6. Efter dom lovorden måste jag ju testa receptet!

  SvaraRadera
 7. Låter intressant! Hur länge kan den förvaras i kylskåp tro...?

  SvaraRadera
 8. Eva: Varsågor :-)! Det finns ingen köpe-ketchup som går upp mot Heinz.

  Matias Zakrisson: Jag säger detsamma. Den var mesig och alldeles för svag, med för lite vinäger och sötma.

  Matarkivet: Kul att kunna stå till tjänst!

  Mårtenssons kök: Då har vi samma smak! Kul om ni testade den här.

  Tinas skåpmat: Den här har en annan sötma än de köpta, så den borde kunna falla dig i smaken!

  Niclas: Klart du ska ;-)!

  P: Ja, det var en bra fråga! Med tanke på vinäger- och sockerinehållet, så tror jag ketchupen står sig i varje fall i två-tre veckor.

  SvaraRadera
 9. Anders Öhman testade ett par ketchupvarianter tidigare i år, Mutti mot Lidls Kania. Läs den på http://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/12/06/produkttest-mutti-vs-lidl/

  SvaraRadera
 10. För info:
  http://matildasmatparadis.se/2011/10/25/hur-ljligt-kan-det-vara/

  SvaraRadera
 11. Matilda: Det där var helt ärligt något av det otrevligaste jag läst i matbloggosfären. Jag häpnar.

  SvaraRadera
 12. Matilda företräder tydligen Mutti, så hon blev nog lite putt på visa kommentarer. :)
  http://matildasmatparadis.se/2011/02/15/kanske-ses-vi-p-summit/

  SvaraRadera
 13. Skall absolut testa ketchupen, här hemma kör vi annars med heintz

  SvaraRadera
 14. Verkligen synnerligen obegåvat och oprofessionellt. Snacka om att kliva på ömma tår..

  Om hon nu vill få fram Muttis förträfflighet när det gäller ketchup jämfört med andra sorter så hade hon kunnat göra det på ett helt annat sätt än att hoppa på och dissa fredliga matbloggare för deras smak.

  Hon missar att den hemlagade ketchupen är baserad på Muttis krossade tomater dessutom, det borde ju vara positivt för henne, men nej, hon attackerar andras åsikter om ketchupen. Mama mia!

  Kan för övrigt hålla med om att både jag och Mannen inte gillar ketchupen från Mutti, det är någonting som inte är riktigt rätt...

  SvaraRadera
 15. Det här är gräl som jag försöker hålla mig utanför, men det gick inte: http://tabberaset.blogspot.com/2011/10/nu-kastar-bloggarna-ketchup-pa-varann.html

  SvaraRadera
 16. Coffe: Det var helt enkelt fråga om ett stavfel, som i all hast slank igenom obemärkt. Nu är det rättat!

  SvaraRadera
 17. Då har jag testat något för första gången, gjort egen ketchup... den omtalade och ombloggade ketchupen. Jag lovar, jag hade gjort det även om det inte hade blivit ett sådant rabalder.

  Betyg, mycket god!

  Och jag har använt mig av Mutti tomater, om nu någon undrar.

  Än en gång, Tack Annika för att du delade med dig av familjereceptet!

  SvaraRadera
 18. Eva: Jättekul att du ville pröva, och att du tyckte så bra om resultatet! Mannen är smickrad och glad.

  SvaraRadera
 19. Supergod! Mina barn vill hädanefter bara ha "pappa-ketchup" - hälsa och tack för receptet!

  SvaraRadera
 20. Jag provade denna och tyckte den var kanon! Efter att ha fyllt en flaska tog jag resten (ganska exakt hälften) och lade till följande för att göra en god barbecuesås. Blev lyckad även den tycker jag, men så var ju grunden bra. ;)

  2 msk worchestershiresås
  2 msk melass (kan ersättas med mörkt muscovadosocker som har liknande smak)
  1 tsk grovmalen svartpeppar
  2 tsk cayennepeppar

  Styrkan kan regleras med mängden cayenne. Blir det för starkt är det bara att puttra en stund extra så avtar styrkan. Med 2 tsk blir det ganska hett om man inte låter det puttra så länge.

  Än en gång tack för ett enkelt och bra recept!

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till er alla ketchupfantaster, pröva med indisk långpeppar ( finns på www.borgebykryddgard.se) för extra kick, jag tog 2 st. till en sats på 500g färska tomater och 500g burktomat. Sussie

   Radera
 21. Hej, jag undrar hur länge den håller sig ?

  SvaraRadera
 22. Måste väl gå att frysa? Äts nog inte upp så snabbt även om den smakar jättegott ,trots att mina färska tomater inte var riktigt mogna. Bakade av tomaterna i ugnen 30min tog bort skalen och mixade till kross.

  SvaraRadera
 23. Detta recept håller än, så himla gott! Tack så mycket ⭐️

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...