fredag 28 oktober 2011

Fredagsmat: en röra på mezeyoghurt, rostad blomkål, hasselnötter och spiskummin


Det här är ett tappert försök att återskapa den fantastiska lila röran vi fick som tilltugg på restaurang NOPI, i London, i början av september. När vi fick våra menyer, ställdes också en skål med surdegsbröd och en skål med detta fantastiska innehåll på vårt bord.

Jag är väl som matbloggare inte direkt känd för mina vegetariska recept, men det hindrar mig inte från att lyfta fram ett sådant här tilltugg, som i mitt tycke inte bara är en liten förrätt, utan också en perfekt rätt om man till exempel vill servera plockmat som fredagsmat.

På en bord med plockmat i meze-stil skäms inte denna vegetariska röra för sig; inte ett dugg. Pröva själv, så får du se.

En röra på mezeyoghurt, rostad blomkål,
hasselnötter och spiskummin

300 gram små blomkålsbuketter, och små bitar av blomkålsstjälken (motsvarar ett huvud på cirka 500 gram)
olivolja
1,5 dl mezeyoghurt
30 gram (ca 0,5 dl) rostade, finhackade hasselnötter
0,5 tsk spisumminfrön, mortlade
salt, svartpeppar
0,5 tsk flytande honung

1. Rosta blomkålsbuketterna med lite olivolja på 200 grader i en ugnsform, i 10-15 minuter, tills de mjuknat och fått lite färg.
2. Låt blomkålen svalna till rumstemperatur.
3. Blanda mezeyoghurt med hasselnötter, spiskummin och honung.
4. Rör ned blomkålen i yoghurtröran. Det gör inget om den delvis går sönder. Smaka av med salt och svartpeppar, och mera honung, om du så önskar.
5. Servera röran med grissini, små bitar av surdegsbröd, FinnCrisp, eller på lätta dinkelkex.

7 kommentarer:

  1. Spännande och fredagsvänligt!
    tycker Dillen

    SvaraRadera
  2. Bra, mer vegetariskt Annika!...men skippa nötterna! Jag tänker testa men med solrosfrön.
    Ha en fin helg

    SvaraRadera
  3. N8r jag var där fick vi en underbar morotsröra till brödet, som jag gärna vill ha receptet på, men detta lär ju vara precis lika gott!

    SvaraRadera
  4. Fröken Dill: Kul att du tycker så!

    Hovkonditorn: Överraskande gott, som man brukar säga!

    Helena B: Jag är inte så lagd åt det rent vegetariska, men jag ska försöka. Rostade solrosfrön lär garanterat fungera bra. Trevlig helg, du också!

    Matarkivet: Det var någon ytterligare krydda i, som jag inte minns, men det blev bra även utan den. Vad var det i morotsröran?

    SvaraRadera
  5. Yay, vilket spännande recept, och vegetariskt dessutom - vad glad jag blir! Låter som en toppenkombination MED nötterna, ska absolut provas =)

    SvaraRadera
  6. Bokmärker detta, låter både spännande och gott. Tack för tips!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...