fredag 8 mars 2013

Ricotta-gnudi med tomatsås från Gattimondo

I mitten av förra veckan vankades det gnocchi, och i söndags njöt vi av gnudi till förrätt. Jag hade aldrig tidigare lagat gnudi, men blev så vansinnigt sugen av detta recept från Bon Appétit - helt klart min största inspirationskälla för tillfället. (Där kan ni också se en betydligt mer aptitretande bild än den jag själv kan leverera).

Jag blev bjuden på fantastiskt goda gnudi hos Fredrik i somras, men dessa var anorlunda. Fluffigare, och då ska ni veta att jag ändå hade i mindre mängd ricotta än originalreceptet angav. Jag utgick av praktiska skäl från storleken på de burkar som saluförs här, snarare än Bon Appétits rekommendationer.

Gnudi var inte särskilt svåra att tillaga. Det som är viktigt at tänka på är att mjöla bakplåtspappret riktigt väl, att ha en skål med mjöl att doppa skedarna i när de ska formas samt att vara lätt på handen med hålsleven, både när de ska i och när de ska ur grytan.


Degen, eller smeten, var lätt, mjuk och fluffig att arbeta med. Jag formade gnudi med två skedar, och doppade den ena av dessa skedar i mjöl innan jag försiktigt föste ned den färdiga lilla pucken på mjölat bakplåtspapper.

För ovanlighetens skull serverade jag inte hemkokt tomatsås. Jag fick en burk sås av Roberto på Gattimondo för någon månad sedan, och hade sparat den til ett särskilt tilfälle. Denna tomatsås är betydligt förskare i smaken är min mustiga, långkokade sås. Den har en behaglig syrlighet i smaken och är alldeles lagom kryddad med basilika. Till dessa gnudi fungerade den perfekt. Att den dessutom är ekologiskt är ju ett stort pluss i kanten.

Tre av fyra barn i familjen blev helsålda på gnudi. Jag serverade små förrättsportioner, men de hade velat äta mer. Yngste sonen deklarerade att han insann ville ha gnudi till förrätt på sin födelsedag. Bättre betyg går väl knappast att få? Det blir snart dags för gnudi igen. Jag fick minst sagt mersmak - detta är mat i min stil.

Ricotta-gnudi (cirka 20 stycken)
250 gram ricotta
1 dl finriven, smakrik parmesanost
1 ägg + i äggula
1 tsk flingsalt
några tag med svartpepparkvarnen
60 gram durumvetemjöl + mer

1. Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet.
2. Mjöla ett bakplåtspapper generöst.
3. Forma gnudi med två skedar. Doppa den övre skeden i mjöl och fös med den försiktigt ned gnudin på det mjölade bakplåtspappret. Strö lite mjöl över varje färdig gnudi.
4. Koka upp saltat vatten i en rymlig gryta.
5. Lyft försiktigt upp gnudi med en hålslev, en i taget, och släpp varsamt ned i det kokande vattnet.
6. Koka i 5-6 minuter, låt fortsätta koka en kort stund även efter att de flyter upp i grytan.
7. Lyft gnudi ur grytan med hålslev och severa omedelbart.

4 kommentarer:

 1. Nice, jag kommer inte ihåg vilket recept jag använde men det bollarna skulle 'marineras' i mjöl i kylen några timmar, detta gjorde den säkerligen mer fasta än detta recept. Men gott är det... kanske är ändå hemgjorda gnocchis godare :)

  SvaraRadera
 2. Mums! Dom ska jag prova på fredag!

  SvaraRadera
 3. Jag blev så inspirerad när jag såg på fb vad du höll på med att jag inom kort både kommer att laga gnudi och börja prenumerera på Bon Appetit på iPaden. :)

  SvaraRadera
 4. googlade på Gnudi efter varit på http://www.cafenizza.se/ där de var en av förrätterna. Jag lät mina "marineras" i en blandning av durumvetemjöl och polenta i kylen några timmar. Oj vad gott det blev. Prövade också att steka en kokt det blev också smask!

  Hälsar,
  Eva

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...