fredag 1 mars 2013

Mezze maniche med soffritto, pancetta och kikärtor

Herregud. Jösses. Vad är det som händer? Vissa dagar glömmer jag nästan bort att jag har en matblogg. Vi äter god mat varje dag, men just nu är det gamla klassiker som gäller. Nästan inget nytt. Vad finns då att blogga om?
Tack och lov infann sig lusten att pröva något nytt; ett recept jag fann i senaste numret av Bon Appètit. Vi lät oss inspireras. Nu blev vår version inte lik originalet - jag undrar faktiskt en smula ver hus receptmakarna formulerat sig. Oavsett detta, så blev rätten rent djävulusiskt god. Löjligt god.

Hur bra kan det bli, när basen är så löjligt enkel som soffritto, en gnutta chili, pancetta och vitt vin? Hur bra som helst, uppenbarligen. Med tillägg av tomatpuré och kikärtor skapades en rätt som var så smakrik och läcker att jag fann mig själv famla efter ord för att beskriva dess smaker.

Stora ord, jag vet, men som min man så klokt sade - vete och kikärtor är ju de ursprungliga grödorna, det som de första bofasta jordbrukarna odlade. Soffritto är i sin tur basen i många italienska rätter. Grunden. Hur kan det bli annat än läckert?

Det vita vinet och pancettan lade vi själva till. Jag vet inte hur nödvändiga desssa ingredienser egentligen är för smaken. Om man tar bort dem, och tänker sig ett scenario med en betydligt mindre lat person än jag; sådan jag var när jag var yngre, och kokade alla baljväxter jag åt - ja, då är detta plånboksvänlig studentmat.

Om pastan är äggfri, ja, då är det till och med veganmat. Helt oavsiktligt - jag eftersträvar ite en dylik kosthållning.

Fast, jag själv vill inte utesluta pancettan och vinet. De kännetecknar i alltför hög grad min matlagning. Låt er inte avskräckas av rättens något fula yttre. Jag har lagt ala fotografiska ambitioner på is. Så här såg maten ut, strax efter sju i måndags kväll. Vackert så.

Mezze maniche med soffritto, pancetta och kikärtor
500 gram Mezze maniche
100 gram pancetta, fint tärnad
olivolja
1 gul lök, skalad och kvartad
1 medelstor morot, skalad och slantad
1 selleristjälk, slantad
4 vitlöksklyftor, delade
1 dl vitt vin
0,5 dl bladpersilja (ett litet knippe
0,5 tsk chili flakes
flingsalt
2 msk tomatpuré
2 burkar kikärtor, väl sköljda

1. Lägg lök, morot, selleri, vitlök och vitt vin i en matberedare eller mixer och finfrdela till en slät massa. 2. Värm en liten smula olivolja i en gryta, och fräs pancettan. Tillsätt grönsaksblandningen efter några minuter, och fortsätt fräsa på medelvärme.
3. Koka upp vatten till pastan.
4. Tillsätt kikärtorna, tomatpuré och två deciliter vatten. Låt småputtra i 10-15 minuter. Soäd med ,er vaten vid behov.
5. Tag ifrån cirka 1,5 av blandningeb och mixa slätt. För tillbaka i grytan och blanda väl.
6. Häll av vattnet från pastab, men spara någon deciliter. Blanda därefter pastan med kikärtsröran, och späd med kokvatten till smidig konsistens. Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...