lördag 23 mars 2013

Jag återupptäcker focaccia - för andra gången

Sommaren 2011 återupptäckte jag focaccia. Det var åratal sedan jag senast bakade detta bröd, och det vete sjutton om min återupptäckta variant påminde så värst mycket om det jag gjort många år tidigare. Jag insåg hur gott och lättbakat detta bröd är, och dessutom att det fungerar förvånansvärt bra också dagen efter.

Just detta är ett osedvanligt gott betyg från mig, som annars är ganska känslig för dagsgammalt bröd. Inte sällan krävs det någon form av åtgärd för att maskera just den smaken hos bröd, men när det kommer till focaccia, så fungerar det bra alldeles som det är.

Härom dagen kom jag att tänka på focaccia, och hur längesedan det var jag bakade det. Om inte minnet sviker mig kan det vara så länge sedan som augusti 2011. Hög tid för ännu en återupptäckt, med andra ord.

När jag bläddrade tillbaka i mitt arkiv, och tittade på dessa bilder, mindes jag sommarmåltiderna. Jag blev då än mer nedstämd över kylan och den snö och is som fortfarande ligger kvar här i mina trakter. Sommarvärmen och de enkla måltiderna baserade på sallad, nybakat bröd och något gott från grillen känns oändligt avlägsna.

Jag var sjuk förra veckan, och även fast jag egentligen är näst intill återställd, så är det som att de sista krafterna inte riktigt vill infinna sig. Den genuina matlusten saknas. I kväll ska vi ändå försöka frammana en blek känsla av den sköna tid som komma skall. Focaccia, sallad och charkuterier ska förhoppningsvis förgylla kvällen och höja livsandarna.

Focaccia, på mitt sätt
Man kan bete sig lite som man vill, vad gäller tjockleken på focaccian. Min man föredrar den tjockare, medan jag tycker bättre om den när den är tunn. Vi landar således i någon sorts kompromiss. Det är ju inte direkt finlir, när det handlar om att trycka ut en deg, och pensla rikligt med olja över.

50 gr jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
0,75 dl olivolja
725 gram vetemjöl (cirka 12 dl)

olivolja och flingsalt efter utbakningen

1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Tillsätt salt och olivolja.
3. Arbeta ned mjölet tills degen känns smidig. Låt jäsa övertäckt i en timma.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, och pensla pappret generöst med olivolja.
6. Stjälp upp degen på bakplåtspappret, och tryck ut den med mjölade händer så att den i stort sett täcker pappret.
7. Pensla rikligt med olivolja på degen, och strö över smulat flingsalt.
8. Låt degen jäsa i 20 minuter på plåten.
9. Grädda focaccian nedre delen av ugnen i 30 minuter, eller tills den fått vackert gyllenbrun färg. 10. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...