tisdag 12 mars 2013

Årets Sill 2013 - bacon och pepparrot

I förmiddags klockan 11:00 offentliggjordes Årets Sill 2013. Vi i juryn var helt eniga i vårt beslut att den sill som smakade allra bästa är Bacon och pepparrot. Många som läste på Facebook och twitter reagerade med förvåning och undrade hur denna sill kan tänka smaka. Då jag själv är en person som i nio fall av tio föredrar klara sillinläggningar framför krämiga, kan jag försäkra er om att denna krämiga sill är rent otroligt välsmakande.

Årets SIll 2013 kommer inte börja säljas förrän den 6:e juni, Sillens Dag på Klädesholmen - och i hel Sverige, för den delen. Jag ser mycket fram emot att njuta av den i sommar.

Många har undrat vilka sillar som kommit i fråga vid bedömningen. Det är kökschef Jonas Espefors på Salt & Sill Klädesholmen (som för övrigt gick till semifinal i Årets KOck 2012) som skapat de fyra sillinläggningar som vi i juryn i förmiddags noggrant smakade på, doftade på och betygsatte.

Årets Sill-jury, fr vänster Malin Söderström, Annika Ingemarsson, Timo Räisänen, Peter Harryson, Paul Svensson, Rolf Westerström

Vi i juryn var rörande eniga i våra bedömningar, så det behövdes inga förhandlingar för att komma fram till den vinnande inläggningen.

Vi lade ett gott ord för den sillinäggning som kom på andra plats (nummer två uppifrån på tallriken i bilden här nedanför), en klar sill smaksatt med apelsin, fänkål och kummin, som också den var mycket god.

Det var fantastiskt roligt och smickrande att bli tillfrågad att medverka i årets jury. Som sillälskare och värnare av svensk mat ser jag Årets Sill som en kulinarisk höjdpunkt i almanackan. Kulturen kring sill är både historia och samtid, och något som är värt att värna om och att utveckla. Särskilt glad blev jag över att få bli hedersmedlem i Sillakademien.

"Sillakademien Bohuslän lyfter och bevarar intresset kring sillen i Bohuslän. Akademien är en ideell förening som samverkar med forskare, yrkesfiskare och producenter samt företag inom besöksnäringen i hela Bohuslän. Akademien är öppen för alla personer och företag som vill stödja och få information om föreningens arbete.

Att sillen har haft stor betydelse för Bohusläns kustsamhällen är något som måste spridas och utvecklas vidare. I generationer har sillen funnits med i svenska högtider och förknippas ofta med fest, glädje och samvaro. Innovativa idéer, forskning och förädling är också en viktig del i akademiens arbete. "

2 kommentarer:

  1. Vilket uppdrag du fick, grattis!

    SvaraRadera
  2. Vilka roliga saker du får göra ! Och träffa spännande människor ! Det är du värd !

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...