måndag 11 mars 2013

Jag är med i juryn för Årets Sill

I skrivande stund sitter jag på tåget från Stockholm ned till Göteborg, för vidare avfärd mot Stenungsund och slutdestination restaurang Salt & Sill på Klädesholmen. I morgon kl 11:00 offentliggörs Årets Sill 2013 vid en presskonferens på Klädesholmen.

Tidigare i år blev jag tillfrågad om att sitta med i juryn som väljer Årets Sill, och jag tackade ja utan större betänketid. Varje år sedan fyra år tillbaka tas Årets Sill fram i samarbete mellan Klädesholmen Seafood ochskärgårdskrogen Salt & Sill. Restaurangens köksmästare skapar fyra moderna och innovativa sillinläggningar. Dessa sillar presenteras för en jury, vars medlemmar därefter provsmakar och slutligen utser Årets Sill.

I år är det femte året som Årets Sill utses. Varje år samlas en namnkunnig jury på skärgårdskrogen Salt & Sill på Klädesholmen, på västkusten, för att utse en vinnare. Syftet med Årets Sill är att bevara och samtidigt utveckla svenska silltraditioner.

I årets jury ingår, förutom skådespelaren och ständige ordföranden 
Peter Harryson, de erkända kockarna och matinspiratörerna Paul Svensson och Malin Söderström, skådespelerskan Ewa Fröling, musikern och sångaren Timo Räisänen och matbloggaren Annika Ingemarsson.
Dessutom ingår som alltid Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström.

Årets Sill tillverkas sedan till stöd för Sjöräddningssällskapets arbete för att rädda liv till sjöss. Försäljningen av Årets Sill 2012 gav 75 500 kronor till sjöräddningen. Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni, samtidigt som Sillens dag firas på Klädesholmen.

Om ni undrar över syftet med Årets Sill, så är det att bevara och utveckla svenska silltraditioner. Samtidigt bidrar man med en krona per såld burk till Sjöräddningssällskapets verksamhet. Sjöräddningssälskapet är en ideell organisation som ensam står för hela 70% av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...